Bizarre afsluiting

Waar de vorige twee winters een werkelijk prachtige visserij hebben opgeleverd, was deze winter er één om snel te vergeten! Terwijl de watertemperatuur geen dag onder de zes graden is geweest, werden we in het rivierengebied ook nog geplaagd door wekenlange periodes van regen en storm en extreem hoogwater. En met de verheviging van de corona-crisis er ook nog eens bij lijkt de afsluiting van dit seizoen helaas als een nachtkaars uit te gaan.

Daar kunnen we over kort of lang zeuren, maar ook dat hoort bij het onzekere bestaan van een voltijds visgids, hoewel niemand natuurlijk een bijna totale lamlegging van de economie door een virus had verwacht een paar weken terug. Het is vooral hopen op doortastend beleid van de overheid en verantwoordelijkheidsgevoel van de mensen zelf om deze crisis te beteugelen, maar zelfs al zou het virus morgen verdwenen zijn is er nóg enorme economische schade. En dat creëert een compleet nieuwe constellatie waaronder wij als hengelsportwinkeliers, gidsen en andere professionals die van de sportvisserij afhankelijk zijn zullen moeten opereren.

Wat zeker is, is dat er collega-ondernemers zullen gaan omvallen de komende tijd. De marges zijn in alle hengelsportgerelateerde bedrijven flinterdun, en er zit weinig spek op de botten. Ook niet bij mijzelf overigens, aangezien er net een flinke investering in een nieuwe boot met alle toeters en bellen is gedaan. Het wordt dus zaak om, met de gesloten tijd in zicht die ook al niet bepaald meehelpt te gaan nadenken over de te volgen strategie voor het komende seizoen en de jaren daarna.

Kwaliteit boven kwantiteit

Stappen in kwaliteit

Voor mij is de overweging geweest om mijn prijzen aan te passen, of de vlucht naar voren te gaan nemen en een slag te gaan maken in kwaliteit en beleving. En uiteindelijk heb ik voor dat laatste gekozen. In het prille  begin heb ik voor een doelgroep gekozen die wat minder op de kleintjes hoeft te letten, en wellicht zorgt juist die keuze nu voor de nodige continuïteit.

Maar dan moet ik die doelgroep wél waar voor hun geld kunnen bieden. En met een binaire activiteit als sportvissen (de vis bijt of niet) is dat natuurlijk een grotendeels onzekere factor. Iedereen die wel eens een hengel vasthoudt weet dat de vis soms met geen mogelijkheid tot bijten is te verleiden, zelfs al lig je er bovenop. Maar waarop ik wél invloed kan uitoefenen zijn de overige randvoorwaarden. Met de investeringen in onder meer LiveScope en de nieuwe Orka Blackfish hebben we natuurlijk al een enorme slag geslagen, maar we gaan verder. Niet alleen zijn er vandaag zes gloednieuwe gastensets aangeschaft van topmerk Quantum (op de nieuwe boot is immers plaats voor drie gasten), maar ook gaan we nog meer trainingsuren maken in het gebied, ook tijdens uitdagende omstandigheden zoals het recente hoogwater.

Want ik denk ondanks de uitdagende tijden waarin we leven nog steeds dat er een markt is voor een kwalitatief hoogwaardig aanbod in sportvis-belevingen in dit geweldige visgebied. En daar gaan we dan ook keihard aan werken, te beginnen met het opbouwen van een state-of-the-art hightech visboot in de gesloten tijd. En naast het behalen van het Vaarbewijs 2 waarvoor ik in april examen doe, gaan we door met het certificaat Marifonie, zodat we ook een marifoon kunnen installeren voor in geval van nood. Een extra investering in de veiligheid van de gasten op groot water.

Kortom, het worden uitdagende tijden, en met het rücksichtslos werken aan een nog hogere kwaliteit hoop ik me te kunnen onderscheiden in een snel veranderende markt.

Goed weekend!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.