Home/Kennisbank/Snoekbaars
Snoekbaars2020-11-18T11:00:07+00:00

Snoekbaars – Stizostedion Lucioperca L.

De snoekbaars is de grootste baarsachtige (Perciformes) in Nederland, en kan een lengte van zo’n 1.20 meter bereiken. In de praktijk wordt een vis van 90 centimeter al als zeer groot beschouwd onder sportvissers, en exemplaren boven de meter zijn al zeer zeldzaam. De snoekbaars is een vis die van troebel en diep water houdt, waarbij de vis graag structuur opzoekt, zoals steile taluds, bulten en kuilen. De vis is lichtschuw, door de aangepaste ogen (“glasogen”) om in troebel water en duisternis te kunnen zien. De vis is een typische nachtjager, maar kan zeker ook goed overdag worden gevangen. Tijdens de paai maakt het mannetje een nest (kuiltje in de bodem) op ondieper water, waarin het vrouwtje kuit schiet. Na de bevruchting door het mannetje bewaakt deze dan nog weken fanatiek het nest, waarbij hij alles aanvalt wat in de buurt komt. Snoekbaars voedt zich met wat kleinere prooien dan snoek, zoals blankvoorn en spiering.

Terug naar de kennisbank

Recente blogs van Johan

Bekijk het volledige blog overzicht

Visgids Biesbosch op YouTube

Bekijk meer YouTube video’s

Reviews van onze gasten

Richard Groenewegen

Richard Groenewegen, ving bij ons zijn eerste meerval

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Bekijk meer reviews
Amir Malbougat

Amir Malbougat, ving alle soorten bij ons aan boord

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Bekijk meer reviews
Rutger Tegelaar

Rutger Tegelaar, ving de ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Bekijk meer reviews