Stille wereld

Genieten van de stilte

Na een extreem druk hoogseizoen, waarin de visdagen een continue aaneenschakeling vormden van ritten naar- en van de jachthaven, is het huidige interbellum even een verademing. Want december is al vijf jaar lang een wat rustigere maand qua gidsdagen. De dure feestdagen staan immers voor de deur, dus veel boekingen zijn al over de feestdagen heen getild. Januari loopt alweer lekker vol, dus ook zelf geniet ik even van de relatieve rust deze weken. De Yamaha heeft weer zijn halfjaarlijkse servicebeurt gehad, de kunstaasvoorraad is weer op peil gebracht en de sensoren van de Ulterra hebben hun spuitje WD40 weer gehad. Het is wel even goed zo.

Maar wanneer we de ribeye-rollade, gelardeerd met copieuze hoeveelheden rode wijn na deze feestdagen weer achter de kiezen hebben, gaat het bij mij toch altijd weer een beetje kriebelen..

Op zoek naar stekels

Want na een nog redelijk lange periode van seizoensmigratie, waarin het zoeken, zoeken en nog eens zoeken was, is de echte wintervisserij nu eindelijk in volle gang! En ik ben vastbesloten om alles uit die relatief korte, bijzondere periode te gaan halen de komende tijd. Want juist de visserij op grote snoekbaars gaat de komende weken pieken in de Biesbosch. De eerste 80+ snoekbaarzen zijn inmiddels al in de boot gekomen, en er zitten er nog veel meer. Want juist de Biesbosch, met al zijn beschutting blijkt elk jaar weer dé overwinteringsplek van de grote snoekbaarzen van het omliggend grote water te zijn.

En ook de grote baarzen beginnen zich nu echt te concentreren op de winterstekken, waarbij het opvalt hoe ondiep die vaak zijn. We vingen de afgelopen weken meerdere 40-plussers op plateaus van nog geen meter diep, en dat zijn prachtige, fotogenieke vissen!

Stekvast

Een groot voordeel van de komende periode is dat de vis zich heeft geconcentreerd op slechts een aantal delen van het gebied, wat de zoektocht iets makkelijker maakt dan de afgelopen weken. En dat is niet alleen prettig voor het vissen, maar ook voor de gasten. Want met deze temperaturen is veel snelvaren niet echt een pretje..

De visserij is nu een afwisseling tussen diverse verticale technieken, werpend vissen en heel soms alsnog een beetje trollen (maar dan wel een flink tandje trager dan in het warme seizoen!). De ene dag wat meer van het ene, de andere dag meer van het andere. Elke dag biedt weer zijn eigen parameters aan omstandigheden, waaraan we ons moeten overgeven gaandeweg de visdag. Het maakt het vissen juist zo uitdagend en verslavend!

Wees er op tijd bij!

Januari en februari zijn voor veel mensen toch wat aan de koude kant, ondanks de sublieme visserij in die periode (zolang het hoogwater achterwege blijft!). Dus mocht jij wél winterhard zijn, is er nog keus genoeg in beschikbare data voor die maanden. Maar als je in maart wilt opstappen, raad ik je toch dringend aan om jouw voorkeursdatum nu alvast te reserveren in de online boekingsagenda. Eerdere jaren stond de telefoon begin maart ineens roodgloeiend, en heb ik heel veel mensen moeten teleurstellen tijdens die prachtige, laatste maand van het seizoen. Je kan er maar op tijd bij zijn..

Dit blog neemt even een kleine pauze tot na de feestdagen, dus rest me niets dan je een prachtige kerst en een gelukkig 2022 te wensen, ondanks alle uitdagingen die we op ons pad hebben momenteel.

Zie je in het nieuwe jaar!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger