Einde aan een barre winter

Eindelijk lente!

Vandaag, de eerste van maart is de dag waar ik al wekenlang reikhalzend naar heb uitgekeken. Het begin van de (meteorologische) lente markeert voor mij de allerslechtste winter die ik in mijn carrière als visgids ooit heb meegemaakt. Normaal is de winterperiode juist iets waar ik na een altijd zeer productief najaar naar uitkijk, want geconcentreerde en volgevreten roofvissen, die in die periode op hun topgewicht zitten. Scholen aasvis opzoeken, traag een shad aanbieden en maar wachten op die vaak subtiele aanbeten in die periode. Maar deze winter leek werkelijk nergens op. Letterlijk op 1 december stroomde de eerste golf hoogwater het gebied in, en er zouden er nog acht (!) volgen in de weken daarna. Waar we tot die eerste hoogwatergolf elke dag dik in de dubbele cijfers visten, was het daarna afgelopen. Na de eerste golf krabbelde de visserij nog wat op, maar daarna was het gedaan. Elke dag schrapen voor een paar visjes was het resultaat hiervan, en de frustratie kwam zo ongeveer mijn oren uit. Tot vorige week het water iets begon te zakken, en ook wat helderder werd. Meteen beleefde ik weer een relatief goede visdag met mijn vaste gasten Hans en Mario. De snoek lag duidelijk op de paaiplekken, en naast wat kleinere mannetjes kwamen we ook al de grotere vrouwtjes tegen. Maar daags op die mooie dag was het weer feest: Een flinke storm joeg het water weer tot ongekende hoogtes, waardoor ook het overstromingsgebied de Noordwaard weer volliep met water. Dat stroomde er de afgelopen dagen allemaal weer uit, inclusief alle prut en slib. Het resultaat was wederom ondoorzichtig water met de kleur van koffie met melk, en dus weer een extreem moeilijke visserij. Gelukkig lijken we het ergste nu achter de rug te hebben, want de eerste helft van maart schijnt het éindelijk eens mooi, zonnig weer te gaan worden. Het werd tijd!

Meerval

Naast het weer was er nóg een grote frustratie: mijn favoriete visserij, het pelagisch vissen op met name meerval leverde deze winter werkelijk niets op. En niet omdat we ze niet konden vinden! Vis na vis na vis heb ik mijn gasten bovenop gezet, maar de shad werd telkens compleet genegeerd. Ik snapte er niets van. Tot ik afgelopen dinsdagochtend mijn vrouw uitzwaaide die naar kantoor ging, en zag wat een schitterend weer het ineens was. Ondanks dat ik van alles aan (kantoor-) werk had staan voor die dag, won mijn vissershart het van de ratio, en voor ik het wist hing de boot al achter de bus. Strijdtoneel was een kleine rivierplas bij mij in de buurt, waarvan ik weet dat er in deze periode veel meerval op zit. Ik wilde gewoon eens kijken wat nou werkte om deze te laten aanbijten, dus ik heb allerlei tactieken uitgetest: Vis van voren benaderen, of van achter, bewegen met de shad of juist stil houden, ratel of geen ratel etc. Uiteindelijk leerde ik dat dé truc was om de vis van achteren te benaderen, waarbij de shad echt extreem dicht op de vis (maar zonder deze te raken!) van de staart naar de kop moest zweven, en voor de kop nog iets moest zakken. Dát leverde die bevrijdende snok op de hengeltop op, en ook maar liefst vier keer (eentje schoot weer los). Met drie meervalletjes kwam ik natuurlijk redelijk euforisch het water af, maar ik realiseerde me ook gelijk dat dit eigenlijk onmogelijk is om met gasten te doen: Dit vergt een bepaalde mate van ervaring die ik gewoon niet van mijn gasten kan verwachten. Het steekt zó extreem nauw met de presentatie, en als er op het grote water dan ook maar een beetje wind of stroming staat is het dus al snel een Mission Impossible.. Wat ben ik overigens blij met mijn nieuwe pelagic-hengel! De Hart Toto Jig Castaway is werkelijk superlicht, maar heeft toch een werpgewicht van 250 gram. Een perfecte stok om ook mooie sport aan een dikke snoekbaars te hebben, want dan buigt de hengel maar tot de helft, maar ook elke meerval de baas kan. Dan gaat namelijk het achterste deel van de hengel ook meewerken. Er ligt inmiddels weer nieuwe voorraad in Zaltbommel, nadat de eerste serie in een mum van tijd was uitverkocht. Pro-tip als je op zoek bent naar de beste hengel voor het pelagisch vissen!

Met deze datum is tevens de laatste maand van dit roofvisseizoen aangebroken, dus wil jij vóór die ellenlange gesloten tijd nog een dagje mee (met eindelijk lekker weer!): Boek dan hier jouw dag in de agenda!

Goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger