Smachten naar het voorjaar

Kwakkelen

Vandaag komt mijn blog iets later dan normaal, aangezien er gisteren nog een gidsdag op de rol stond die ik er graag in mee wilde nemen. We trapten deze nogal aparte week namelijk afgelopen zaterdag af met een prima gidsdag. Onder een blakend zonnetje voeren we die ochtend af met als bestemming het Hollands Diep. Daar op de diepe kuilen liggen nu immers behoorlijk wat flinke meervallen en snoekbaarzen te wachten op een perfect aangeboden shad. Ook die ochtend wisten we ze goed te vinden, maar gooide de keiharde stroming roet in het eten. Ik heb het daar zelden zó tekeer zien gaan! Hierdoor was het onmogelijk om goed bovenop de vis te blijven en deze perfect aan te vissen, dus we moesten de aanpak aanpassen. Volgas vlogen we naar de rivier toe, om daar tussen de volop aanwezige aasvis te gaan verticalen op de stroming. Dit bleek de juiste manier, want al snel zaten de gasten met kromme hengels in handen. Een aantal mooie vissen zag snel de binnenkant van de boot, waaronder ook een in de bek gehaakte brasem! Dat gebeurt niet dagelijks zeg maar.. Toen de stroming eruit ging, stokten ook de aanbeten, dus we besloten de dag werpend op snoek af te sluiten. En ook dit ging crescendo: Met een mooi aantal -helaas niet al te grote- snoeken keerden we tevreden terug naar de haven.

Wereld van verschil

De rest van de week heb ik vooral achter de laptop en aan de telefoon gezeten, want zoals velen van jullie al weten ben ik naast het gidsen met nog een onderneming bezig. Het vormgeven hiervan kost behoorlijk wat tijd en overleg, en aangezien het toch hard waaide kwam dat qua timing prima uit. Maar gisteren was het weer tijd om de boot uit het vet te halen, want er stond weer een gezellige gidsdag met Hans en Mario op de rol. De omstandigheden waren vrijwel identiek aan de gidsdag van zaterdag, met het verschil dat het veel minder hard stroomde. Met een noodgang op naar de meervallen dus! Ter plaatse kon ik snel meerdere flinke units in de schermen van de Livescope en PS30 opsluiten, en Mario viste ze ook perfect aan. Tot mijn verbazing reageerden de vissen echter totaal niet op de grote shad vlak boven hun kop, en dit zou een akelig voorteken voor de rest van de dag blijken.. We hebben gisteren namelijk letterlijk maar één aanbeet gehad: een snoekje van zo’n 70 centimeter dat zich in de chatterbait vergiste. Verder hebben we de hele dag vruchteloos gevist. Pelagic, verticalend, werpend: aanbeten bleven uit, ondanks dat we in dikke pakken met aasvis zaten te pielen. Het was enorm frustrerend!

Horrorwinter

Waar ik normaal enorm uitkijk naar de winter qua visserij, is het dit jaar gewoon verschrikkelijk. Waar we in eerdere jaren volop pelagic dikke snoekbaars en meerval konden vangen op de rivierplassen, ligt er nu maar bitter weinig. De scholen aasvis liggen inmiddels wel ‘gewoon’ op de winterstekken, maar het aantal rovers in de buurt is klein. De grote aantallen snoekbaars die we vorige winter wisten te vangen zijn deze editie totaal onrealistisch gebleken, en ook de grote bakken die elke winter op de kartelrandjes onder water lagen zijn dit jaar spoorloos. Gelukkig staat het voorjaar alweer voor de deur, en dat kan me niet vroeg genoeg komen. De komende weken zal de snoek al richting de paalplekken trekken. Mannetjes eerst, en een weekje later de grote vrouwtjes. Dat, in combinatie met het nu snel opwarmende water biedt weer perspectief voor de werpende visserij. Mits een koudegolf geen roet in het eten gooit de komende weken. Vaak is de maand maart een prachtige afsluiter van het seizoen, zeker als we er een beetje zonnig weer bij hebben. De baarzen zijn dan op hun dikst, en vaak goed werpend te vangen op de ondiepe stekken. De snoekbaarzen zoeken die periode ook de vaste paalplekken op, en vaak vang je dan al pikzwarte exemplaren, volledig in paaikleed. Kortom; het is deze klotewinter nog even zien door te komen, en daarna alle ballen op een mooie finale van dit bijzondere seizoen.

Wil jij je plekje in die periode niet missen? Reserveer hier dan jouw plek!

PS: Er zijn nog vijf plekken over voor onze supergave zeeforeltrip naar het Deense eiland Avernakø. De ultieme break van die eindeloze gesloten tijd, en weer eens iets heel anders dan het standaard tripje naar Zweden of Ierland! Wil je hier meer over weten? Klik hier!

Goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger