Visgids Biesbosch Kunstaastest (deel 1)

Iets met bomen en bos

Wanneer je een snelle blik op de socials en op websites van hengelsportzaken werpt, zie je soms door de bomen het bos niet meer wat kunstaas betreft! Het aanbod is immens, en er komen telkens weer nieuwe aasjes bij vanuit de ontwikkelafdelingen van de -al dan niet- grote merken.

Natuurlijk zit daar grotendeels een commercieel belang achter, want de merken willen uiteraard ook gewoon steeds weer nieuwe artikelen op de markt brengen en verkopen. En daar is niets mis mee! Toch is variëren in je kunstaas ook een hele goede manier om met dressuur op je stekken om te gaan: Nederland is qua vissers meer dan overvol, en wanneer een roofvis een keer of wat is gevangen, zal deze extreem achterdochtig zijn naar wat je hem voor de neus hangt..

Als fulltime visgids ben ik wat kunstaas betreft natuurlijk grootverbruiker, en naast dat ik zelf heel veel van dat spul aanschaf, krijg ik ook nogal eens wat toegestuurd (waarvoor dank!). Ik durf dan ook wel te stellen dat ik inmiddels weet wat goed werkt en wat minder, en aangezien ik me in deze eerste maand van de gesloten tijd toch stierlijk aan het vervelen ben, heb ik maar eens wat bevindingen op het spreekwoordelijke papier gezet wat mijn ervaringen met bepaald kunstaas aangaat. In dit blog behandelen we de eerste aasjes.

Fox Rage bladed jig

Deze chatterbait is inmiddels al weer enige tijd op de markt, en verkrijgbaar in gewichten van 10 tot 28 gram. Voor het vissen in de Biesbosch gebruik ik zelf voor mijn gasten met name de 12 en 25 grams versie, waarbij ik die eerste met name op (zeer) ondiepe stekken tot hooguit een meter waterdiepte inzet. Hier was het voor de seizoenssluiting al prettig vis vangen, zeker als het zonnetje er vol op scheen in de luwte van de wind. De 25 grams versie deed het prima op de stekken tot zo’n 2,5 meter diepte.

De aasjes zijn aan licht materiaal uitstekend te werpen, ook bij een windje tegen. Bij ons aan boord gebruiken we hiervoor 28-grams hengels met werpmolens uit de 2500 serie met daarop 12/00 Dyneema. Een fluorocarbon voorslag van 0.85 millimeter dik maakt de set af, gemonteerd met de inmiddels welbekende “Luc Coppens-knoop” (zie mijn YouTube-kanaal hoe je deze precies maakt). Het voordeel aan dit lichte materiaal is dat je makkelijker een hele dag kunt werpen zonder al te vermoeid te raken, en dat je ook aan wat kleinere vis een mooie dril hebt.

De vangkracht is beslist goed te noemen door de nadrukkelijk aanwezige trillingen, en doordat je dit aasje moeiteloos door plantengroei kunt vissen, kom je hiermee zeker in het zomerseizoen prachtig in het domein van de rovers op dat moment. We hebben op deze aasjes een behoorlijk scala aan rovers weten te vangen het afgelopen seizoen. Niet alleen snoek, snoekbaars en baars vallen voor dit relatief kleine aas, ook roofblei, en zelfs winde zijn aan boord gekomen. Het enige nadeel dat ik heb ervaren is dat je deze chatterbait relatief makkelijk “in de knoop” gooit. Vaak werkt een flinke tik met de hengel dan om het kunstaas uit de knoop te halen, maar soms ben je genoodzaakt om alles weer helemaal binnen te draaien en met de hand te ontwarren. Niet onoverkomelijk, maar soms best irritant!

Conclusie: Vangkracht 8, Gebruiksvriendelijkheid 9, Prijs 9

Westin Swim jerk bait

Dit is een van de klassieke jerkbaits die inmiddels alweer een paar jaar op de markt is, en dat is natuurlijk niet voor niets. Deze jerkbait is in verschillende formaten te koop, waaronder een klein modelletje die het goed doet op grove baars en zelfs winde. Toch zou ik voor deze soorten eerder de bovengenoemde chatterbait gebruiken.

Voor het snoekvissen in de Biesbosch gebruiken we met namer de wat grotere modellen, zo tot een centimeter of 16. Deze zijn goed te vissen aan onze zwaardere gastenhengels; korte jerkbaithengels met een werpgewicht van 90 gram, daarop een werpreel met 25/00 Dyneema. Ook hier afgemonteerd met een fluorocarbon voorslag (ik ben geen fan van staal of titanium). Dit zijn redelijk pittige sets, dus wanneer ik deze toepas, is dat met name op stekken waar grotere roofvis te verwachten is. Een stropdasje van 65 centimeter geeft nu eenmaal weinig sport aan dit materiaal.

Het fijne aan met name dit model jerkbait is dat je er prima zelf actie in kunt brengen (zigzag-beweging, hangmoment), maar dat deze ook een mooie uitslaande beweging maakt wanneer je hem gewoon in een rechte lijn binnendraait. Op deze manier kun je hem dus ook goed als searchbait gebruiken om snel actieve vis op te sporen, om daarna de stek wat technischer af te vissen. Als ik één nadeel moet benoemen, is het de aanwezigheid van twee dreggen (waar je met dit soort kunstaas natuurlijk niet onderuit komt). Als visgids heb ik niet altijd de meest ervaren vissers aan boord, en bij het werpend vissen levert dat soms enig gevaar op voor de gasten en mijzelf. Ook kan het bij vooral de wat kleinere snoek een verzoeking zijn om deze te onthaken, met al die zes haakpunten die in het rond vliegen soms. Het is niet voor niets dat ik op gidsdagen vaak kunstaas met een enkele haak gebruik..

Conclusie: Vangkracht 9, gebruiksvriendelijkheid 7, prijs 8

SPRO Ambush spinnerbait

Dit kunstaasje zit standaard in mijn tacklebox, sinds ik hier zelf mijn PR snoek van 1.25 aan heb gevangen! Deze robuuste spinnerbait wordt geleverd met zowel een willow- als een Colorado spinnerblad, waarbij ik voor het vissen in de Biesbosch een lichte voorkeur heb voor die laatste optie. Met dit bredere spinnerblad “trekt” de spinnerbait wat harder aan de hengel, wat ik zelf prettiger vissen vind.

Ook deze wat zwaardere spinnerbaits vissen we bij ons aan boord aan de korte jerkbaithengels met reel, en passen qua gewicht daar ook perfect bij. Het monteren van een trailer is niet nodig, en voor de actie zelfs onwenselijk. Gewoon zo uit de verpakking aan de lijn hangen en vangen maar. Net als de eerder genoemde chatterbait laat ook dit aasje zich gewillig over en door de plantenbedden vissen zonder allerlei bende mee te pikken, wat het zeker voor in de zomer en het najaar een goede keus maakt. Het kunstaas is stevig gebouwd, wat de levensduur flink verlengt. Ik heb exemplaren aan boord waar al tientallen snoeken mee zijn gevangen, en die nog kaarsrecht zijn qua frame. Ook (zeer) grote baars draait de hand niet om voor dit hapje overigens, want dit aasje zit wat formaat betreft mooi tussen het kleine spul, en de grote jongens als de Grinder en de Monstervibe in.

Conclusie: Vangkracht 9, gebruiksvriendelijkheid 9, prijs 8

Quantum Freak of Nature swimbait

Onder de naam Freak of Nature bracht Quantum twee jaar geleden een serie zachtplastic swimbaits uit, waaronder een lomp zware zeeltimitatie van een dikke 300 gram. Met name dit model is eigenlijk alleen geschikt voor het slepend vissen op de echte big mama’s, maar een groot nadeel bij dit model is dat de dreggen vast gemonteerd aan de body zitten (dus zonder line-tru systeem). Ik ondervond dat veel snoeken deze tijdens de dril dus wisten los te schudden, waardoor ik dit grote stuk rubber eigenlijk niet meer gebruik. We laten deze dus verder buiten beschouwing.

Want wat mij betreft zijn de kleinere modellen (15-18 centimeter) veel interessanter voor de omstandigheden die je in de Biesbosch aantreft. Ook dit betreft weer een soort tussenmaat tussen klein kunstaas en het lompe spul, en qua werpgewicht is het een beetje een allemansvriend: Zo vis ik hem zelf aan de eerder genoemde baitcasthengel met reel, terwijl vismaat Joris hetzelfde aasje aan de spinhengel met molen vist. Het kan met dit aasje allebei. Zowel de wat gedrongener 15 centimeter variant, als de langgerekter en slanker 18 centimeter variant zijn uitstekende vangers, die op de Predatortour standaard garant stonden voor een volle kaart snoek. Ook bakken van baarzen zijn niet vies van een beetje kannibalisme, want ook die mochten we aan dit aas aan boord verwelkomen. Met de vangkracht zit het dus wel snor..

Een klein nadeel is het feit dat dit soort aas niet weedless te vissen is, door de (vreemde) enkele haak bovenop, en de dreg onderop. Je haakt dus redelijk vaak troep wanneer je over de planten probeert te vissen. Ook kun je er helaas donder op zeggen dat je na een X aantal snoeken ineens je schoepstaart kwijt bent. Dat is toch wel een verbeterpuntje. Net als die enkele haak bovenop; die is wat mij betreft totaal overbodig.

Conclusie: Vangkracht 9, gebruiksvriendelijkheid 8, prijs 7

De eerste grote Visgids Biesbosch kunstaastest

Dit was deel één van een serie testverslagen die ik de komende tijd vanuit de harde praktijk zal plaatsen. Tijdens de gesloten tijd heb ik nog genoeg indrukken van verschillende aasjes om nog een verslag te maken, en daarna gaan we weer verder met experimenteren in het nieuwe seizoen (en natuurlijk onze trip naar Zweden in mei!).

Ben jij als winkelier, importeur of fabrikant geïnteresseerd om ook jouw kunstaas in deze serie te laten testen? Stuur me dan een mailtje!

Tight lines!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger