Bijtmomenten als houvast

Frustrerende ochtenden

Het is af en toe best frustrerend om mee te maken in deze verder werkelijk schitterende laatste maand van het seizoen: Het lijkt soms wel alsof de vis (met name in de vroege ochtend) gewoon compleet van de stekken verdwenen is. Soms urenlang hebben we ons de armen uit de kom staan werpen, of kilometers aan prachtige randjes en kantjes afgetrold zonder ook maar enige vorm van actie. Geen aanbeten, geen vangsten en geen volgers.

Maar je kunt er de klok op gelijkzetten: Er komen momenten dat ze ineens beginnen te bijten! Van het ene moment op het andere zitten of staan gasten met kromme hengels en gillende molens in hun handen, en is wat aanvankelijk een taaie dag leek te worden alsnog gered met mooie vangsten. En waar het vanuit het niets begint stopt het weer even abrupt. En dat meerdere keren per dag..

We blijken gedurende de dag dus steeds afhankelijk van (korte) bijtmomenten, en het is uiteraard zaak om daar het maximale uit te halen. Vanuit de praktijk heb ik hierover meerdere aannames, en die deel ik in dit blog.

Oostenwind

We hebben inmiddels alweer zo’n twee weken structureel wind uit oostelijke hoek. Soms noordoost, soms zuidoost, maar toch oostelijk. Niet de meest populaire windrichting bij sportvissers voor wat de vangsten betreft, maar wél de oorzaak van het schitterende, zonnige weer van de afgelopen tijd. Dus mij hoor je niet klagen..

Want van dit weer word je toch ontzettend vrolijk? Na een klotevoorjaar, klotezomer en klotewinter geniet ik nu enorm van het stralende zonnetje en de strakblauwe luchten! Inmiddels heb ik weer mijn vertrouwde “visgidsengezicht”: Een rooie kop met witte zonnebril 😉

Temperatuurverschil

Het is de afgelopen weken echt een verschil van dag en nacht tussen de ochtend- en de middagtemperaturen. Gelukkig zijn we inmiddels wel van de nachtvorst af, maar we kunnen nog lang niet zonder het goretexpak in de vroege ochtend. In de middag, zo vanaf een uur of elf, wordt het echter enorm lenteachtig. Een genot voor mijn gasten en ik, maar ook de vis reageert hier op.

In de ochtend ligt deze diep en is passief, maar wanneer het lentezonnetje de ondieptes opwarmt en ook de wind minder kil wordt, is dat vaak het startsein om op de ondieptes je visje mee te pikken. Het is hierbij verleidelijk om de windluwe kanten te pakken, maar met deze windrichting is dat ook de schaduwkant. Juist de kant waar de zon én de wind op staat is nu de place to be! Die wind is namelijk nog altijd warmer dan het afgekoelde water op dat moment, en warmt zo de boel dus sneller op dan de kant met schaduw. Het verschil hiertussen is bij ons aan boord echt behoorlijk te noemen de afgelopen tijd, dus doe er je voordeel mee!

Dressuur

Het is momenteel een complete fanfare op mijn stekken. Iedereen probeert nog zo veel mogelijk te vissen in het staartje van het seizoen, dus het is echt stervensdruk met visboten, kayaks en bellyboten. Met name afgelopen weekend was een complete Belgische invasie!

Dat betekent dat de gekende stekken ettelijke malen per dag compleet platgevist worden. De ene boot na de ander doet zijn kunstje op dezelfde kantjes, en de vissen houden de kaken angstvallig op elkaar. Het is dus zaak om die “hoerenstekken” nu te mijden als de pest, en op zoek te gaan naar plekjes die de massa (nu nog) voorbijvaart. Dus hebben we daar behoorlijk mee geëxperimenteerd. En met succes!

Helaas vaar ik niet bepaald onherkenbaar rond in het gebied, dus ook die stekken zijn weer opgemerkt. Een verhaal dat helaas nooit ophoudt..

Aan het eind van een gidsdag had ik een goed gesprek met collega-biesbosch-resident John over aaspresentatie. En die zette me toch aan het denken. Hij is er van overtuigd dat een bepaalde aasaanbieding nodig is om nu nog de grotere vissen te vangen, en hij fluisterde me dat geheimpje in. En dat was niet aan dovemansoren gericht: De volgende gidsdag heb ik dat idee met de gasten van die dag toegepast, en warempel volgden er aanbeten van écht grote vissen. Helaas bleven ze beiden niet plakken, maar het zaadje is geplant om hiermee verder te experimenteren tijdens het staartje van het seizoen.

Wil jij weten wat dit geheim is, en zo niet alleen nu, maar ook komende jaren een extra wapen voor de hand hebben om in maart toe te passen? Ik heb in de laatste anderhalve week van het seizoen nog een paar dagen beschikbaar staan om je erin te introduceren. Dus doe jezelf niet tekort, en pak deze kans om je seizoen nog prachtig af te sluiten!

Hier kun je jouw dag reserveren!

Fijne maandag!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger