Het beste kunstaas

Het voorjaar staat voor de deur

Terwijl ik dit blog schrijf, giert de wind van inmiddels alweer storm nummer vier in korte tijd om het huis. Eerlijk gezegd kan ik me niet herinneren dat we ooit zo’n lange periode hebben meegemaakt waarin er niet kon worden gevist. Door het dagenlang binnenzitten vlieg ik inmiddels tegen de muren op, en word ik er voor mijn vrouw ook niet gezelliger op.

Het is dan ook bijna niet voor te stellen dat de ellende na vandaag wel zo’n beetje achter de rug is volgens de voorspellingen. Want die laten tot het eind van het seizoen beslist prettig visweer zien. Nu moet ik nog maar zien of het allemaal uitkomt, want de meteorologen hebben me wat hun competentie betreft wel vaker teleurgesteld..

Maar zelfs al zouden ze er nog een paar dagen naast zitten, wat ik terwijl ik zo eens uit het raam kijk niet als heel onwaarschijnlijk beschouw, gaan we toch onvermijdelijk het voorjaar in. En dat brengt grote veranderingen aan de invulling van de gidsdagen.

Van diep naar ondiep

Aangezien de meesten van ons de afgelopen tijd vooral binnen zullen hebben doorgebracht, zal het niet zijn opgevallen dat de buitentemperaturen extreem hoog zijn geweest voor in februari. We hebben meer dan een week lang de dubbele cijfers gehaald (qua temperatuur, helaas niet qua vangsten..), dus we kunnen er vanuit gaan dat ook het water -zeker op de ondiepe delen- behoorlijk zal zijn opgewarmd. Deze situatie maakten we ook even mee voor de afgelopen serie stormen, en toen was het gelijk zaak om te maken dat je op het ondiepe kwam! Maar na een wat koudere periode met nachtvorst ging dat helaas weer als een nachtkaars uit..

Maar nu hangt de vlag er net weer even anders bij: Nu we februari zo goed als achter de rug hebben, en de dagen merkbaar langer worden, is de kans toch wel een stuk groter dat de ondiepe visserij op met name snoek nu écht van de grond gaat komen. Een schitterende, actieve visserij met spectaculaire aanbeten vlakbij de boot, de kans op een échte big mama en flink wat actie als je de vis eenmaal hebt gevonden!

Maar met welk kunstaas gaan we deze visserij aanvliegen? Daarover gaat dit uitgebreide blog, waarbij ik hier natuurlijk met name vanuit mijn eigen ervaringen als visgids put. Wellicht hebben andere vissers weer andere voorkeuren, dus informeer jezelf zo goed mogelijk met alle kennis en ervaring die er online voor handen is voor je dit avontuur aangaat. Dit blog is daar wat mij betreft een klein, maar hopelijk leerzaam stukje van.

Shads en softbaits: de zachte sector

Het vissen met softbaits is één van de meest toegankelijke manieren van het vissen op snoek in het voorjaar. Shads zijn over het algemeen niet heel prijzig, overal in alle soorten en maten verkrijgbaar en extreem flexibel qua loodgewicht en haakplaatsing. De benodigde rigs zijn kant en klaar te koop, maar ook eenvoudig zelf te maken. Persoonlijk zou ik altijd met een screw-in loodkop werken, en bij shads kleiner dan 20 centimeter slechts één dreg monteren. Bij de grotere lappen rubber zijn twee dreggen toch wel nodig om de inhakingskansen te maximaliseren.

Aangezien de snoek in deze periode soms extreem ondiep wil gaan liggen varieer ik zelf wat loodgewicht betreft tussen de 15 en 0 gram. In dat laatste geval gebruik ik een zogenaamde shallow-screw (een soort kurkentrekker met oog zonder loodgewicht). Het verschilt nogal welk merk en type softbait je gebruikt, om te bepalen hoeveel loodgewicht je nodig hebt om de shad op de juiste diepte aan te bieden. Onthou dat je beter te ondiep dan te diep kunt vissen: Snoek kan niet naar beneden kijken, maar des te beter naar boven!

De visserij zelf is betrekkelijk simpel: Werp de shad in op een stek naar keuze, en vis deze in een rechte lijn rustig binnen. Het aasje doet in principe het werk, met een al dan niet felle staartuitslag en soms ook nog een rollende beweging. Uiteraard kun je soms even pauzeren om een aanbeet uit te lokken, maar dit is niet per sé nodig. Dit maakt softbaits erg geschikt om snel een stek af te zoeken naar actieve vis!

In de Biesbosch heb ik in de afgelopen jaren behoorlijk goede resultaten geboekt met de kleur blauw. Op de één of andere manier is dat echt de eerste kleur die in me opkomt als me om de juiste kleur voor dit gebied wordt gevraagd. Overigens doen ook de donkere, natuurlijke kleuren het vaak wel goed, zeker wanneer het water relatief helder is. Modellen als de Pig Shad, Gator Gum en Westin Bullteez lenen zich perfect voor deze manier van vissen, en mogen dus niet in je tacklebox ontbreken!

Chatterbaits en spinnerbaits: De herrieschoppers

Hoewel deze aasjes door anderen vaak als typische zomeraasjes worden gezien, vangen wij er eigenlijk jaarrond goed onze vissen mee. Wat me in deze aasjes aanspreekt is, naast de enorme bak herrie die ze maken, ze ook vrijwel compleet weedless te vissen zijn. Nu staat het in deze periode natuurlijk niet bepaald vol met waterplanten, maar de Biesbosch ligt onder water wél vol met allerlei takken, boomwortels en andere structuren. Ook in de wintermaanden. Doordat de haak bij deze aasjes omhoog staat, glijden ze zo mooi over dit soort kunstaasvreters heen. Door deze eigenschap wordt er eigenlijk maar zelden eentje verspeeld, en vervang ik ze pas wanneer ze door alle snoekentanden volledig aan stront zijn gebeten.

Er zijn meer voordelen. Door de enkele haak is de inhakingskans vaak groter (we missen maar zelden een aanbeet!), en is het onthaken een stuk veiliger dan met allerlei rondslingerende dreggen. Daarnaast maak je met dit kunstaas ook een grote kans op XL-baarzen! Deze prachtige bijvangsten draaien hun hand niet om voor zo’n hapje, en ook komt er best vaak snoekbaars boven water op dit soort stekken. En geloof me: Dat zijn meestal geen kleintjes! Ze vangen door de hevige vibraties vaak ook goed in troebeler water, en zijn door het gebruik van een trailer (een extra softbait die aan de haak wordt gemonteerd) snel flink groter te maken qua silhouet als de situatie daarom vraagt.

Het vissen is net als met shads behoorlijk simpel: Uitgooien in het kantje en steady retrieve binnenvissen. Hierdoor zijn ook deze aasjes uitermate geschikt om snel een stek af te zoeken. Dit soort kunstaas is ook behoorlijk communicatief: Je voelt duidelijk de trillingen op de hengeltop, en dus voel je ook duidelijk wanneer je bijvoorbeeld troep hebt gehaakt tijdens het binnenvissen. Vaak is een harde mep met de hengel voldoende om die troep van de haak af te slaan, wat -tezamen met bovenstaande punten- deze aasjes tot mijn persoonlijke favoriet maakt. Goede chatterbaits/spinnerbaits worden geleverd door Strike King, SPRO, Savage Gear en Quantum.

Lepels: Oud maar goud

Wie kent ze nog? De ouderwetsche lepels, die letterlijk al decennialang op de markt zijn, en eigenlijk onder de jongere generatie een klein beetje in de vergetelheid zijn geraakt, ondergesneeuwd in de marketingtsunami van modernere kunstaasjes. Schrijf ze echter niet af! Zowel in de Biesbosch, als op vakantie in Zweden hebben deze eenvoudige aasjes meer dan eens de dag gered! Want doordat vrijwel niemand ze meer gebruikt, kan een goed geviste lepel juist op dressuurwater voor ongelooflijke resultaten zorgen.

Het mooie aan dit kunstaas is dat je hiermee vrijwel alle waterlagen kunt afvissen. Stop je met binnendraaien, dan dwarrelt de lepel als een gewond visje naar de bodem van het water. Juist dit is vaak het moment waarop de aanbeet volgt. Zo kun je de lepel dus binnendraaien met telkens een korte pauze, om op die manier de hele waterkolom af te vissen. Ook kun je ook dit kunstaas gewoon steady retrieve binnenspinnen. Hoe je hem ook vist; vangen zal ie! Daarnaast kosten ze weinig, zijn ze zéér eenvoudig qua bouw en hebben ze (meestal) maar één dreg, wat het onthaken een stuk makkelijker maakt.

Een nadeel is dat ze inmiddels niet meer zo makkelijk verkrijgbaar zijn. Mijn persoonlijke favoriet: De ABU Pike 40 gram kom ik nog maar zelden tegen in de handel, dus als je een partijtje tegenkomt is het zaak de hele pen voor jezelf leeg te trekken. Je zult er geen spijt van krijgen!

Jerkbaits: Werken voor je vis

Wanneer je door het zoeken met de bovenstaande kunstaasjes stekken hebt gevonden waarop zeker snoek ligt, kun je deze met een jerkbait echt helemaal uitkammen. De meeste types jerkbait kun je ook steady retrieve binnenvissen, maar dat is eigenlijk niet waarvoor ze zijn ontworpen. Want juist dit kunstaas voor snoek is ervoor gemaakt om op de vierkante meter te vissen. Geef met de hengeltop een tik aan het kunstaas, en afhankelijk van het type jerkbait (slider, zager, hybride) maakt de jerkbait een slinger naar links, rechts, naar boven of onder. Herhaal dit proces tot aan de boot, en blijf daarbij alert op volgende snoeken!

Wanneer je een suspending (zwevende) jerkbait gebruikt, kun je deze een aantal seconden op de plek laten hangen. En vaak is dit juist het moment dat de twijfelende snoek alsnog toehapt! Sowieso kun je met dit aas een stek veel secuurder afvissen dan met alle bovenstaande types kunstaas. Het vergt echter wel een bepaalde geoefendheid om de juiste actie in de jerkbait te brengen. Oefening baart kunst. Wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt, en de juiste stekken uitkiest durf ik te stellen dat dit veruit het meest killing kunstaas is dat je aan de speld kunt hangen. Juist doordat je er zelf zoveel actie aan kunt meegeven.

Er zijn ontelbaar veel uitstekende jerkbaits op de markt, zowel fabrieksmatig gebouwde exemplaren als nobel handwerk (Timo Oosterveen, Rob Kraaijeveld en nog vele anderen maken prachtige handgebouwde exemplaren!). Naast de prachtige exemplaren die Timo voor me heeft gebouwd is ook de Buster Jerk een grote favoriet van me. En het mooie is dat je ze met een beetje handigheid en goed gereedschap ook zelf kunt bouwen.

Nog een laatste tip voor het vissen met jerkbaits: Vis deze aan een dikke fluorcarbon voorslag van minimaal 0.85 millimeter. Wanneer je deze aan een soepel staaldraadje vist, zul je vaak in de knoop zitten door de uitslaande actie. Door de natuurlijke stugheid van de fluorocarbon vermijd je dit.

De rest: Een bonte verzameling

Natuurlijk zijn er nog veel meer kunstaasjes die je kunt gebruiken, maar die voor mij persoonlijk niet echt meerwaarde bieden boven de bovenstaande aasjes. Denk aan spinners, crankbaits en allerlei oppervlakteaasjes. Crankbaits mag ik zelf graag gebruiken, maar dan voornamelijk toch slepend gevist: Een prima manier om relatief snel vis aan boord te krijgen, en soms net het verschil tussen een blank en een goede dag!

Als je het assortiment van de eerste de beste goed gesorteerde hengelsportzaak eens goed bekijkt, kan het je letterlijk duizelen van de keuzestress. Want er is gewoon zó veel op de markt! Ik hoop je met dit wat langere blog een goed startpunt te hebben gegeven om de juiste investeringen te doen in het snoekvissen op het ondiepe water. Want ook net ná de gesloten tijd is deze manier van vissen de meest lonende, en dit loopt net zo lang door zo lang er nog planten -of plantenresten!- op de ondieptes aanwezig zijn.

Wanneer je hiermee net begint, of graag je kennis weer even wilt opfrissen ben je natuurlijk van harte welkom aan boord voor een leerzame en enerverende gidsdag! Ik heb alle bovenstaande aasjes ruim voorradig aan boord, en weet precies hoe je deze het beste kunt aanbieden voor maximaal resultaat. En uiteraard weet ik als geen ander de stekken waar de kans op succes op dit moment het grootste is. In dat geval kun je hier zelf je dag uitkiezen en reserveren

Maar ook wanneer je er zelf op uit gaat kun je met de informatie in dit artikel natuurlijk een mooie start maken. Ik wens je hoe dan ook een mooie afsluiting van dit seizoen, hopelijk onder betere weersomstandigheden dan de afgelopen weken..

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger