In het holst van de nacht

Terwijl de wereld nog slaapt zit ik alweer op de boot..

Vroeg ernaast maar okselfris

Zoals jullie al weten is mijn persoonlijke interesse in het roofvissen de laatste tijd wat veranderd, en focus ik me nu met name op meerval. Want als je eenmaal zo’n absolute geweldenaar aan de haak hebt gehad, doen de “normale” soorten je ineens niet zoveel meer. Alleen écht grote snoekbaarzen kunnen me naast meerval nog interesseren eigenlijk, en laat dat nou precies de nummer één bijvangst bij deze visserij zijn. De afgelopen weken hebben we al drie 90+ snoekbaarzen aan boord mogen verwelkomen tijdens het meervallen, en aangezien ik met -relatief- licht materiaal op meerval vis, bieden ook deze kastelen nog sport!

Een klein nadeeltje is dat meerval zich eigenlijk alleen aan de randen van de dag laat vangen. En aangezien ik niet echt een avondmens ben, betekent dat dus in het holst van de nacht je bed uit om de ochtendschemering mee te pakken. Want wanneer de zon echt opkomt, gaat de meerval helaas onverbiddelijk in dagrust.. Ook vandaag stond ik weer om 0430H naast mijn bed, want de eerste proefboeking op meerval staat op de rol vandaag. Ik heb de afgelopen week drie ochtenden tegen gereduceerd tarief opengezet om mensen op specifiek meerval te gidsen, en die waren binnen een dag volgeboekt. We gaan dus maar eens zien hoe het uitpakt die drie ochtenden. Daarna ga ik voor mezelf evalueren of ik dit voortaan als arrangement ga aanbieden.

.. Om deze rakkers te vangen.

Op zoek naar nieuwe visgronden

Er is echter één groot aandachtspunt in deze visserij: Vis niet je stekken plat! Meerval is een zeer intelligente vis, die ook nog eens erg honkvast is qua standplaatsen (de plekken waar ze in de schemering heentrekken na de jacht om te rusten, en waar wij ze belagen). Ik hou de vuistregel aan dat ik slechts één tot hooguit twee keer per week op dezelfde stek vis, om al te erge dressuur te vermijden. En dat betekent dat ik constant op zoek ben naar nieuwe stekken. Hele avonden scroll ik door Google Maps en de Navionics-app om stekken te vinden waar niet al half Nederland op ligt te pingen, en dat is een uitdaging in de uitdaging! Obscure zandhavens met diepte, afgravingen en diepere kribvakken trekken nu mijn aandacht, en wanneer ik een nieuwe stek heb gevonden, zorg ik dat ik er bij het eerste daglicht op lig!

Zo ook gisterenochtend. De avond ervoor had ik twee zandwinputten aan een rivier in kaart gebracht, waarvan ik er eentje al eens had bevist in mijn eerste en tweede bootje. Beiden nog zonder elektromotor en vooral zonder LiveScope. Tijd om nog eens terug te keren dus! De tweede put was ik überhaupt nog nooit geweest, omdat dat met de toenmalige PK’s even te ver varen was. Op het eerste putje kwam ik vooral enorm veel aasvis tegen, maar op een drietal snoekbaarzen die even bij de shad kwamen kijken na, was er weinig groots te bekennen nog. Helaas spendeerde ik net iets teveel tijd op de eerste stek, want toen ik op de tweede put arriveerde kwam de zon al door. Snel weer de LiveScope uit en in Forward Mode, en zigzaggend op de benzinemotor kriskras de plas over om monsters te zoeken! Wat meteen opviel was dat er alleen bij de ingang van de plas nog aasvis lag, en dat deze nog niet naar de diepere delen waren getrokken. Ik was er dus nog net een paar weken te vroeg.. En opeens verscheen er een grote vlek op beeld, zo’n dertig meter vooruit. Snel erheen en draaien om het signaal weer terug te vinden. En opeens lag de meerval, die ik zo rond de twee meter schatte precies onder mijn nulpunt! Snel de shad laten zakken, en de vis reageerde onmiddellijk! Minutenlang hing deze met de neus tegen mijn shad aan, en ik verwachtte elk moment een dreun van jewelste. Helaas draaide de vis opeens weg, mij vloekend en tierend achterlatend..

Voer voor hartverzakkingen..

Winter is coming!

Nu was dit weliswaar -samen met een veel kleiner exemplaar- de enige meerval die ik aantrof die ochtend daar, maar ik verwacht dat wanneer de temperatuur nog iets omlaag gaat de aasvis zich naar de diepere delen van de put zal gaan verplaatsen. En de rovers volgen.. Met het vinden en in kaart brengen van deze nieuwe stek heb ik dan ook weer een mooi alternatief aan het portfolio toegevoegd, en ik verwacht dat dat er de komende tijd nog wat meer worden. Er zijn namelijk nog best veel obscure plekjes die niet zijn platgevist door de massa. Waar nog vis leeft die niet meteen op de loop gaat voor de stralen van de LiveScope. Ik zal er alleen vaak eng vroeg voor mijn bed uit moeten. Het is niet anders..

Goed weekend!

PS: Ook eens mee op monsterjacht? Stuur me een mailtje!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger