Op jacht naar monsters

Gretige rovers, maar soms oh zo voorzichtig!

Big game in Nederland

Na zeven jaar fulltime gidsen op snoek, snoekbaars en baars in de Biesbosch en de omliggende wateren was ik de afgelopen tijd op zoek naar een nieuwe uitdaging op visgebied. Niet dat eerder genoemde soorten geen uitdaging kunnen zijn (zeker in dit absurd slechte seizoen!), maar inmiddels hebben toch letterlijk duizenden roofvissen de afgelopen jaren de binnenkant van de boot gezien. En ook geen kleintjes! Ook de meerval kwam met enige regelmaat aan boord, maar vaak als bijvangst tijdens het snoekbaarzen. Altijd leuk wanneer een gast een uur of anderhalf met een hoepelkrom verticaalhengeltje in de handen zich vertwijfeld zat af te vragen of er überhaupt nog wel beweging in zou komen..

Al enkele jaren geleden pakte ik het gericht vissen op meerval dan ook vol enthousiasme op, maar dit met zeer wisselend succes. Toentertijd beschikte ik ook niet over de technologische hulpmiddelen die me tegenwoordig ter beschikking staan zoals LiveScope en een elektromotor met GPS-besturing. Desondanks kwam er naast de vele blanks toch vaak vis aan boord, waarvan de grootste nog altijd als bootrecord staat: Een monstervis van 2.03 meter! Ook was toen nog de communis opinio dat meerval uitsluitend in de zomermaanden zou zijn te vangen. En aangezien het steeds drukker werd met gidsen op “gewone” roofvis verwaterde de visserij op onze grootste rover weer een beetje. Tot vorig jaar.

Deze vis bracht alles in beweging!

Een winterse verrassing

Tijdens een gure winterdag in januari, met matige vorst in de nacht en waterkou overdag, besloot ik mijn geluk eens pelagisch te gaan beproeven op grote snoekbaars op een kleine rivierplas in de buurt. Ik was daar overigens niet alleen: Bij aankomst kwam ik een bellyboatvisser tegen, die gelijk driftig naar me begon te wenken. Toen ik langszij kwam, haalde hij een buitencategorie snoekbaars uit het net, met de vraag of ik hem daarmee op de foto wilde zetten. Dat beloofde dus wat! Nadat de vis en vanger waren gefotografeerd gingen we weer ons weegs, en zocht ik met de LiveScope secuur de plas af op zoek naar vissignalen. Onderwijl kwamen er nog twee aardige snoekbaarzen aan boord, maar nog niet de 80+ vissen waar ik naar op zoek was.

Toen ik aankwam in wat eigenlijk het diepste deel van de plas is, met dieptes tot 15 meter, stuitte ik ineens op een groep signalen die wel érg groot waren. Dit was beslist geen snoekbaars! Zonder twijfel stuurde ik mijn V-staart shad naar het helderste signaal onder me, en meteen verraadde een harde snok dat dat een goede beslissing was. De toch behoorlijk stevige pelagic-hengel ging tot in het handvat krom, en meters lijn werden van de reel afgetrokken, ondanks dat de slip potdicht stond. Geen houden aan! Door zoveel mogelijk druk te zetten op de vis kwam er uiteindelijk beweging in, en de harde klappen op de lijn lieten er geen misverstand over bestaan: Dit is typisch voor meerval. En dat midden in de winter! Uiteindelijk rolde er een kapitale vis op zijn zij, die met veel kunst- en vliegwerk in de boot werd getrokken. Nu was ík weer blij met de aanwezigheid van de bellyboatvisser, die ditmaal mij op de gevoelige plaat mocht vastleggen..

Fast forward naar een horrorzomer

Ik ben die winter nog vaak naar die plas teruggekeerd, ditmaal met geschikt materiaal, en ving vrijwel elke keer wel meerval. Weliswaar vaak kleinere vissen tot zo’n 1.20 meter, maar ik zag dat er ook (veel) grotere exemplaren zwommen. Een nieuwe verslaving was geboren! Totdat het voorjaar aanbrak, en de drukte met het “gewone” gidsen weer toenam. Maar helaas ging dat voorjaar over in een extreem hete en lange zomer, met desastreuze gevolgen voor de vangsten.. Watertemperaturen liepen op tot 27 graden, dus vissen op snoek was sowieso al een no-go; die zouden de vangst niet gaan overleven met zo weinig zuurstof in het water. De blik werd dus wederom op de meerval gelegd als alternatief, en vaak was dat de redding van de gidsdag! Want er is één plek in mijn werkgebied waar ze letterlijk opgestapeld liggen.

Ze liggen hier letterlijk opgestapeld!

Een nieuwe activiteit

Maar tegelijkertijd kwam het besef dat het combineren van meervalvissen en “gewoon” roofvissen niet ideaal is. Want je hebt dan te weinig tijd om beide goed te doen. Daarnaast ken ik inmiddels buiten de Biesbosch nog veel meer en betere meervalstekken. Want in mijn vrije tijd ben ik hier doorlopend naar op zoek, want ik ben inmiddels totaal begeistert door het meervalvissen! Door schade en schande wijs geworden heb ik ook gewerkt aan een uniek systeem om bliksemsnel te kunnen wisselen tussen aasvis, pieren en de shad, en dat heeft me geen windeieren gelegd. Want soms willen ze alleen een bepaald aas, en negeren ze de andere opties. En met de LiveScope heb ik natuurlijk het ultieme wapen aan boord om ze snel te vinden, en ook nog eens op het formaat te kunnen selecteren. Een visserij die mijn passie weer volledig heeft laten doen opvlammen, en die me letterlijk s’nachts wakker houdt, wanneer een tweemeter+ vis weer eens mijn aangeboden aas heeft geweigerd na er een volle minuut met de neus tegenaan te hebben gehangen..

Ik heb getwijfeld of ik hier qua gidsen wat mee moest, want het kan een loeitaaie visserij zijn die niet geschikt is voor onervaren vissers. Toch heb ik besloten om deze unieke en werkelijk zenuwslopende tak van sport aan te bieden aan mijn gasten. Ik heb drie dagen als proef met gasten op deze manier gevist, en op twee van de drie dagen kwam er ook daadwerkelijk knappe meerval aan boord. De derde dag werd een goede aanbeet van een vis van zo’n anderhalve meter helaas misgeslagen door de gast. Eeuwig zonde, maar mijn aanpak heeft zich in elk geval bewezen. Daarom heb ik het Pelagic Meerval arrangement op de site laten zetten: Heel vroeg je bed uit, in het holst van de nacht te water en in het pikkedonker naar de stekken. Je gaat letterlijk tientallen meervallen aanvissen, waarvan er meestal ook enkele daadwerkelijk zullen aanbijten. Maar dan nog kan er heel veel fout gaan gedurende de aanslag en de dril, dus ik bied bij dit arrangement GEEN vangstgarantie. We gaan vissen tot het eind van het ochtendgloren, of in de zomer in de avonduren. En je krijgt een gids die zich 200% gaat inzetten om jou de grootste vis van je leven te laten vangen.

Durf jij de uitdaging aan om alle andere roofvis te negeren, en uitsluitend te vissen op de grootste rover van ons land? Dan is dit jouw arrangement!

Goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger