Boefjes!
Met het zweet op het voorhoofd stonden Joris en ik onszelf de tanden stuk te bijten op die k*tbaarzen tijdens de laatste Predatortour. Zoals iedereen wel weet zonder succes..
Crankbaits en shads waren het wapen van keuze, waarmee we zo ongeveer de waterlagen van tussen de 2 en 8 meter secuur afvisten. Aanbeten kwamen wel degelijk, maar dit bleek telkens weer een gevalletje snoekbaars te zijn, en dan ook nog van formaten die geen upgrade waren. Behalve twee verspeelde baarzen aan het begin van de dag kwamen we ze ook niet meer tegen, en achteraf blijkt ook waarom:
In tegenstelling tot wat wij dachten, is die baars helemaal niet richting dieper water getrokken. Want tijdens de gidsdagen na het toernooi kwamen er weer volop baarzen aan boord… Vanaf nog geen meter water!
Chatterbait
Van de chatterbaits had ik in mijn hoofd zo’n beetje eind oktober al afscheid genomen voor dit jaar, want de tijd van het verticalen, werpen met shads en zelfs doodaasvissen stond immers voor de deur. Maar de natuur houdt zich niet aan zelfbedachte conventies, en doet lekker haar eigen ding.
Want nog steeds (we schrijven inmiddels begin december!) blijkt die superondiep lopende chatterbait -mits iets trager gevist dan in de zomer- nog steeds hét wapen voor de baarzen in mijn werkgebied. We hebben er inmiddels al vele 40+ bakstenen mee weten te foppen tijdens de gidsdagen, en dat bij een watertemperatuur van net 7 graden.
Killer
Die chatterbaits zijn de afgelopen twee jaar echt dé killer van mijn kunstaasassortiment geworden, en ik zou ze niet meer kunnen missen!
De hoogfrequente trillingen blijken onweerstaanbaar te zijn. Niet alleen voor de baarzen, maar ook snoekbaars, snoek, roofblei en winde valt er als een blok voor. De enige soort die we nog niet aan een chatterbait hebben mogen vangen is de meerval, en wie weet maken we dat ook nog eens mee. Hier op de benedenrivieren is alles mogelijk..
Een voordeel is dat je met een chatterbait eigenlijk niks fout kan doen: Gewoon rustig binnendraaien, en het aasje doet zijn werk. En dus is deze visserij ook erg geschikt voor de minder ervaren gasten, des te meer omdat het aanslaan bij de aanbeet van een baars door de zachte bek niet eens nodig is.
Hopelijk blijven de baarzen nog een tijdje op het ondiepe liggen, want overschakelen naar de diepere visserij kan altijd nog.
En wil je zelf kans maken op het vangen van die kogelronde Biesboschbaarzen? Boek dan hier jouw visdag in december!
Goed weekend!