Stekeligheden

Lelijk weer, mooie vis!

Terwijl de miezerregen gestaag op ons neerdaalde die dag, bleven de gasten gefocust op wat ze aan het doen waren. Het duurde even voor ze de techniek van het werpend vissen met shadjes onder de knie hadden, maar oefening baart kunst. En na enkele gemiste aanbeten wisten de gasten precies wat ze konden verwachten, en visten ze messcherp het volgende talud af waar we arriveerden.

Op de sidescan had ik al wat signalen gezien, maar de vraag is altijd wat dat precies is. De duidelijkheid die de LiveScope doorgaans biedt staat in schril contrast de met side imaging, wat toch meer een interpretatie van puntjes en vlekjes op het scherm is. Voor het opsporen van schooltjes aasvis heb ik het systeem inmiddels aardig onder de knie, maar voor het zoeken naar individuele rovers voel ik vaak nog onzekerheid in mijn interpretatie van de beelden. Maar ditmaal had ik het bij het rechte eind!

Ineens een luide “ja!” vanuit de punt van de boot, en een gast die met een kromme, hevig bonkende hengel in de hand staat. En na een korte maar stevige dril ging het net onder een schitterende baars, die maar liefst 48 centimeter op de mat legde. Een prachtige vangst, en een nieuw PR voor mijn gast! Het is de opmaat naar een prachtige periode die we de komende tijd gaan beleven..

Overwinteraars

Want met het zakken van de watertemperaturen is ook de wintermigratie weer gestart, waarbij grote scholen aasvis zich vanaf Amer, Nieuwe Merwede en Hollandsch Diep terugtrekken in de beschutting van de Biesbosch. En de rovers volgen. Met name op de gedeeltes die vaak in de luwte van de wind liggen barst het al van de aasvis, en ligt het eveneens vol met snoek, snoekbaars en baars.

Het verbaast me elk jaar weer hoe enorm veel roofvis zich s’winters in de Biesbosch ophoudt. Maar je hebt ze dan nog niet gevangen! De frustratie spat eraf wanneer de ene metersnoek na de andere op de LiveScope met zijn snuit tegen je kunstaas hangt zonder het te pakken, en het is belangrijk om op die momenten te wisselen van techniek. Brengt de ene keer werpend vissen uitkomst, de andere keer is klassiek verticalen weer de truc. En soms werkt er gewoon helemaal niks.. Maar die vis, die ligt er!

Niet alleen snoek, maar ook grove baars en droomformaat snoekbaars gaan de komende maanden weer de binnenkant van de boot zien, en ik kijk er naar uit. Want ik vind de wintervisserij elk jaar weer een prachtige activiteit! Vis die massaal relatief dichtbij de haven ligt, zodat we geen kostbare tijd kwijt zijn aan lange verplaatsingen naar verre stekken, grote vissen en een compleet verstilde Biesbosch waar het vele wild en gevogelte zich weer volop laat zien. Van de imposante zeearend tot het werkelijk schitterende ijsvogeltje; We komen ze weer elke dag tegen!

Ook de visserij staat voor een kantelpunt. Op moment van schrijven is de visserij gewoonweg taai te noemen. Ze zitten er wel, maar het grote vreten is duidelijk nog niet begonnen. De meeste vis die we vangen is nog erg slank, dus het startsein kan nu elk moment vallen. De watertemperatuur is immers al onder de zeven graden gedaald, dus wil de roofvis voldoende reserves voor de winter opbouwen, zullen ze de komende tijd wel moeten. Dan begint het jaarlijkse feest weer, en dat gaat door tot eind maart!

Dus wil jij in die verstilde wereld op jacht naar de grootste rovers? Boek dan hier jouw winterse visdag! Ik zorg voor goede warmtepakken en een heet soepje 😉

Fijne maandag!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger