Winter onderweg
Door de ijskoude mist was snelvaren een kwelling voor oren en vingers, dus in plaats van het grote water kozen we voor de smalle kreek om op onze stekken te komen die dag. Met een rustig tempo, en lekker in de luwte uit de snijdende wind keutelden we zo op ons gemakje naar de visgronden van die dag toe, waarbij we werden verrast door een voorbij schietend ijsvogeltje, en een imposante zeearend die op nog geen tien meter hoogte over onze hoofden zweefde. Rustig passeerden we de “glijbanen” die de bevers in de oever hebben gecreëerd, en zagen we de drinkplaatsen die door het wild worden gebruikt. Op een met mos begroeide overhangende tak contrasteerden felgroene varens met de grijsbruine achtergrond van afstervend riet. Het is wel een voorrecht om als gids in dit adembenemend mooie gebied actief te mogen zijn!
Kou
Maar de kou, die blijft. Met een buitentemperatuur van net boven het vriespunt en een watertemperatuur van nog geen vijf graden is jezelf goed aankleden toch wel essentieel. Het Ursuit Gemino Action Suit werd dus vanuit de auto opgevist, en bewees weer voor de eerste keer zijn diensten die dag. Ook de gasten werden stevig aangekleed voor vertrek, en dat was beslist geen overbodige luxe..
Diep, dieper, diepst
Ook de vis deed diens uiterste best om bij de kou uit de buurt te blijven, want alles trok zich in de ochtend terug in de diepste delen van het gebied. Dus de verticaalhengels werden uit de kast getrokken om ze op die diepte te bejagen. Dit leverde een mooie snoekbaars en een paar kleinere snoekjes op voor de gasten. Daarnaast werden een paar van de flauwe aanbeten gemist. En dat is geen schande, want soms zijn de aanbeten amper waarneembaar. De vis is schuchter, terughoudend en passief op dit moment. Gevoelig vissen dus, en snel reageren op elk frummeltje dat op de verticaalstok doorkomt. Niet de allermakkelijkste manier dus voor gasten die dit vaak nog nooit gedaan hebben.
Een zonnetje verandert alles
Maar alles verandert wanneer de middagtemperatuur wat aangenamer wordt, en zeker wanneer er een zonnetje door het grauwe wolkendek heen prikt! Zeker stekken die wat windluw liggen kunnen dan ineens interessant worden op de ondiepe delen. Vaak wordt het startsein gegeven door zichtbare activiteit van aasvis op het ondiepe, zoals boeggolfjes en kringetjes. Wanneer ik dat zie gebeuren, maak ik dat ik mijn gasten er bovenop zet, want de kans op snoek en dikke baarzen is dan -ook in deze periode!- levensgroot!
Zeker de grote baarzen zijn dan een prachtige targetvis, en het voordeel is dat die door hun zachte bekken bij een aanbeet vaak al “vanzelf” hangen. Dit in tegenstelling tot de snoekbaarzen met hun porseleinen gehemeltes en razendsnelle aanbeten. Ook onervaren gasten kunnen zo toch succes boeken, en wat zijn die grote baarzen toch fotogeniek!
Blijf experimenteren
Met een koude winter in het verschiet blijft het dus toch zaak om te blijven experimenteren, en alle waterlagen secuur af te vissen gaandeweg de visdag. Met name de baarzen lijken -in elk geval op gezette tijden- toch jaarrond op het ondiepe te vertoeven. En door deze gericht te bevissen verschaf je jezelf een mooie afwisseling op het gepeuter op het allerdiepste water, waar de winter zo bekend om staat.
Natuurlijk kun je dit ook vanaf de kant prima zelf uitproberen, maar mocht je echt eens tot de tanden bewapend achter de roofvissen, diep of ondiep aan willen gaan, aan boord van een visboot die van alle technische snufjes is voorzien: Investeer dan eens in een mooie wintervisdag bij de gids die altijd 100% voor tevreden gasten gaat.
Goed weekend!