Over naar de wintervisserij
Het was fijn om na een toch deels mislukte Predatortour weer snel over te kunnen gaan tot de orde van de dag. Een dagje rust op maandag was eigenlijk alweer genoeg om mezelf op te laden voor de gidsdagen van deze week, en met de kennis in het hoofd die het toernooi me heeft opgeleverd gingen we aan de slag om de gasten een mooie visdag te bezorgen.
Ondanks dat dat meer dan gelukt is, met een aantal geweldige metersnoeken, mooie formaten snoekbaars en inderdaad: De baarzen waar we tijdens het toernooi zoveel behoefte aan hadden (zul je altijd zien..), blijft voor mij deze week wel het besef bij dat we echt midden in de transitie van zomer- naar wintervisserij zitten. Er was namelijk per dag vooraf geen peil op te trekken wat de juiste aanpak moest zijn! Vingen we de ene dag de grote snoeken pelagisch tussen de scholen brasem vandaan, waren die scholen de andere dag van de aardbodem verdwenen, en vingen we de vis werpend op een meter water..
De winter komt eraan
Maar hoe je het ook wendt of keert: De winter komt er met rasse schreden aan. Nadat de watertemperatuur lang relatief hoog is geweest, knalt die nu hard naar beneden. En de vis reageert. Zowel prooivis als roofvis lijken momenteel enorm op drift te zijn, en dat betekent zoeken, zoeken en nog meer zoeken. Er gaan wat litertjes Euro 98 doorheen op een gidsdag momenteel!
Gelukkig zal dat binnenkort over zijn, en kunnen we de vaarkilometers drastisch gaan verminderen tijdens de gidsdagen. Want juist de Biesbosch is hét overwinteringsgebied van de Benedenrivieren. Waar de vis op bijvoorbeeld de Randmeren s’winters de drukbeviste havens in kruipt, hebben ze in dit beschutte en qua bodemstructuur zeer grillige watersysteem meer keuze om de luwte op te zoeken.
Uitdagend en spannend
Want eerlijk gezegd vind ik juist de visserij in de winter op zijn best in de Biesbosch! In de afgelopen jaren heb ik een behoorlijk portfolio aan typische winterstekken kunnen opbouwen, en daar zijn de afgelopen winters absolute kneiters vanaf gekomen. Niet alleen grote snoeken, maar ook kastelen van snoekbaarzen en dikke baarzen. Doordat de aasvis samenschoolt op bepaalde delen is veel verkassen overbodig, want je wéét gewoon dat ze er zitten..
Daarnaast is ook de Biesbosch zelf in de winter op zijn allermooist. Niet alleen heb je het gebied veel meer voor jezelf, maar ook het wild en gevogelte kruipt weer uit zijn schulp na een zomer vol drukte op het water. Bevers, reetjes en ijsvogeltjes; ze laten zich weer ongegeneerd zien in het gebied. En dat maakt een visdag toch een nóg mooiere ervaring dan in de zomermaanden.
Het laat zich dan ook afwachten wat voor winter we tegemoet mogen gaan zien. Wordt dit de verlengde herfst van de afgelopen jaren, of krijgen we een zonnige, rustige winter met koud weer? Ik hoop uiteraard op het laatste, maar de statistieken van de afgelopen jaren geven me weinig hoop. Hoe dan ook, we gaan ook deze winter weer alles uit de kast halen om de gasten de bak van hun leven te laten vangen!
Dus ben jij niet bang voor een beetje kou? Claim dan snel jouw dag in mijn online agenda. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen!
Goed weekend!