Waar zijn ze?

Lege schermen

Na een werkelijk fantastische zomer en een al net zo geweldig najaar is de winter tot nu toe de grootste dissonant dit seizoen. Normaal gesproken is juist de winterperiode de tijd van het jaar waar ik qua visserij het meest naar uitkijk: Bakken met aasvis in de diepere putten, en roofvis die daar nooit ver vandaan ligt. Al jarenlang is de winter dé periode waarin we de echt dikke snoekbaarzen en meervallen vangen, maar dit jaar lijkt alles anders..

Afgelopen week was ik een ochtendje alleen met mezelf op één van de Maasplassen om de nieuwe Striker Pelagic Shad van Hengelsport Zaltbommel te testen in de praktijk, en op die grote bak water kwam ik die ochtend slechts één snoekbaars tegen. Gelukkig werkte die wel mee, wat de foto boven dit blog opleverde. Verder was er slechts brasem te vinden op de stek. Twee dagen later besloot ik samen met Cindy van de winkel eens op een andere stek te gaan kijken, namelijk het Amsterdam-Rijnkanaal bij Tiel. Hier heb ik mezelf vele winters lang helemaal de tandjes gevangen, zowel pelagisch als verticalend. Maar ook hier bleven de twee schermen in de cockpit leeg.. Slechts één grote snoekbaars konden we in de schermen opsluiten en aanvissen, maar deze weigerde. Verder hebben we de rest van de dag letterlijk niets gezien. En dat met sonarsystemen waarmee ik letterlijk de rivierkreeftjes over de bodem kan zien lopen!

Rare winter

Natuurlijk is dit ook een rare winter qua omstandigheden. Met vier achtereenvolgende hoogwaterpieken, en nummer vijf dit weekend op komst is alles behoorlijk overhoop gegooid. De watertemperatuur jojo’t constant van drie naar tien graden en weer terug, en ook de buitentemperaturen gaan alle kanten op. We hebben sinds eind november letterlijk nog geen week stabiele omstandigheden gehad, en als ik naar de weersvoorspellingen én de Enkhuizer Almanak met zijn vaak schrikbarend accurate langetermijnvoorspellingen kijk gaat dat voorlopig ook niet gebeuren. Toch zullen we ook onder deze omstandigheden een manier moeten vinden om vis te vinden én te vangen, dus ik zal de komende tijd vaak alleen op het water te vinden zijn om stekken en methodes uit te gaan proberen om deze ban te breken. Normaal gesproken probeer ik jullie in dit blog te verleiden om een dag te boeken, maar als ik heel eerlijk ben kan ik op dit moment gewoon niets garanderen. Daarom deze week dus geen Call to Action (“boek hier jouw gidsdag”) onderaan de tekst, maar het advies om even af te wachten tot ik het lek qua vangsten weer boven water heb. Dat horen jullie dan immers snel genoeg.

Waar ik wél een Call to Action voor kan uitroepen is de supergave zeeforelworkshop die we samen met Visitfyn.dk en Landhotel Avernakø organiseren van 12 tot en met 16 april! Want dat wordt echt een heel vet avontuur voor de verwende sportvisser! Wadend door azuurblauw zeewater werpend vissen op de meest illustere roofvis van Europa, de zeeforel. Onder begeleiding van ervaren lokale gidsen en volledig verzorgd. Dit moet je beleven! Kijk hier voor meer informatie!

Goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger