Vier leuke manieren van vissen in de gesloten tijd!

Achterhaald en overbodig

De gesloten tijd (voor aassoorten) is altijd weer een hinderlijke onderbreking van het roofvisseizoen. Net wanneer het weer eindelijk een beetje opknapt is het alweer over met de pret, en dat nog eens voor twee lange maanden ook. En dat terwijl de meeste roofvis al lang is afgepaaid voor het seizoen überhaupt sluit. De snoek was eind februari al klaar, en begin maart vingen we al pikzwarte snoekbaarsmannetjes die al de nesten met broed aan het bewaken waren. Het is ook best logisch dat de roofvis als eerste paait: zo kan de jonge roofvis zich tegoed doen aan het (latere) broed van de witvis. Een goede start n het leven! Maar we zullen er helaas mee moeten dealen, dus in dit artikel deel ik een paar leuke alternatieven om in de gesloten tijd alsnog wat visplezier te kunnen beleven.

Meervalvissen met worm

De meerval is sowieso een vis die enorm tot de verbeelding spreekt, en gelukkig kun je ook in de gesloten tijd op deze soort doorvissen, maar nu met dauwpieren. Zowel actief vanaf de (belly-)boot als statisch vanaf de kant met onderwaterdobbers is deze soort met een flinke tros pieren prima te vangen. In de gesloten tijd trekt veel meerval weer van de rivierplassen af, waar ze overwinterd hebben, en zijn ze weer op weg naar, of alweer gearriveerd op het stromende water. Zoek ze overdag op de diepe slijtgaten achter de kribkoppen, net buiten de stroomnaad op het diepste deel van het gat. Een kaart van bijvoorbeeld Navionics of Gmap kan je een eind op weg helpen naar de diepste slijtgaten (Tip van Flip: vaak de eerste en laatste krib van een buitenbocht). Ook de doorgangen naar de grindgaten zijn vaak een goede stek. Belangrijk tijdens het actief vissen met wormen, is om niet te snel aan te slaan bij een aanbeet. Vaak plukt de meerval eerst een tijdje aan de pieren, maar heeft deze de haak nog niet in de bek. Pas wanneer je echt stevige druk op je hengel voelt, is het tijd om (hard!) de haak te zetten. Vis je met zogenaamde clonkteasers? Van die gewichten met allerlei kralenrokjes eraan om de vis te lokken, oogjes erop geplakt en met felle kleuren? Vervang deze in de gesloten tijd dan door een gewoon “kaal” lood. Teasers worden door sommige verbalisanten namelijk als kunstaas gezien. In het voorjaar werkt ook het gebruik van het kwakhout vaak weer goed, waar dat in de winter de vis juist verschrikt. Een kwestie van proberen, en zien wat de reactie van de vis is. Zwemt deze bij het “ploppen” snel weg, dan is het tijd je kwakhout weer snel op te bergen. Het vissen op meerval, of dat nou met kunstaas of met wormen is, is vaak een erg taaie visserij. De vis is slim, en laat zich niet makkelijk foppen. De sleutel tot succes is dan ook blijven doorzetten, ook wanneer de vissen je aas compleet lijkt te negeren. Je krijgt altijd je kans, en dan is het zaak om scherp te zijn. Je wordt dan immers beloond met de dril van je leven!

Bekijk hier een leuke video over het meervalvissen met dauwpieren:

Feedervissen

Afgelopen winter maakte ik voor het eerst kennis met het feedervissen, en deze gesloten tijd ga ik me daar zeker eens wat verder in verdiepen. Het is immers een leuke, Actieve manier van witvissen, waarbij details enorm belangrijk zijn. Het voordeel van deze visserij is dat je in principe de vis niet hoeft op te zoeken, maar je deze door het constant aanvoeren naar je stek toe lokt. En heb je dan een school brasems, dikke voorns of bleien naar je stek gelokt, kan het best hard gaan met de aanbeten. Toch is het wel belangrijk om je voerplek daar te maken waar je ook vis kunt verwachten. Dit hangt natuurlijk van veel zaken af: stroming, lichtinval en doorzicht om maar wat te noemen. Wanneer je op een kanaal vist, heb je vaak een dubbel talud. Vaak zul je de vis onderaan het eerste 0-4 meter talud, of het tweede 4-6 meter talud tegenkomen. Een kwestie van goed uitpeilen en zoeken dus. Heb je op een bepaalde afstand binnen het kwartier geen beet? Ga dan een paar meter korter vissen. Wanneer je beet begint te krijgen, haak je je lijn achter de lijnclip op de spoel, zodat je de daaropvolgende worpen precies op dezelfde afstand vist. Vergeet ook niet om regelmatig nieuw voer te brengen, want een school brasems stofzuigt je voerplek zó leeg. De voerkorf vul je elke worp met een beetje voer, en als haakaas gebruik je maden, casters of worm. Met die laatste maak je immers ook kans op dikke baarzen! Vissen doe je op de top: bij een aanbeet trekt het soepele topje van de hengel krom, waarop je de haak kunt zetten.

Bekijk hier een leuke video over feedervissen:

Karpervissen met de pen

Bij het vissen op karper hebben mensen vaak de perceptie van een extreem statische visserij, met elektrische beetmelders en tenten. Het kan echter ook anders, en een heel stuk actiever. Wanneer het wat warmer wordt, mag ik graag bij mij in de buurt op wat cultuurwatertjes een aantal duikers aanvoeren met een handje mais. Aan het einde van de dag ga ik daar dan actief met het pennetje aan de slag, en dat heeft al heel veel mooie karpers opgeleverd! Het zal je verbazen wat voor grote karpers er op dit soort watertjes rond industrieterreinen rondzwemmen! Meestal voer ik vier duikertjes aan (van die betonnen doorgangen onder wegen door), en geef tijdens het vissen elke duiker een half uurtje de kans voor ik naar de volgende verkas. Vaak zie je al snel genoeg of je vis op je stek hebt: wolken van omgewoeld slib, bellensporen of soms zelfs een staart boven water laten je snel genoeg zien of er leven in de brouwerij is. Als haakaas gebruik ik meestal zo’n vijf maïskorrels aan een hair. Kleiner aas kan prima, maar dan zul je veel bijvangst van voorn en brasems hebben. Op zich leuk, alleen verstoren ze wel je stek als je ze vangt. Het is maar wat je wilt. Belangrijk is om je gekozen stek als een soort commando te benaderen: het liefst sluipend en zo stil mogelijk. De karpers merken namelijk de trillingen van je voetstappen uitstekend op, wat jou achterlaat met een paar grote kolken van wegvluchtende vissen op je stek. Zonde! Op warme dagen kan ook het vissen met een drijvende broodkorst effectief zijn, en dit is helemaal supergaaf! Met de polaroidbril op ga je dan op zoek naar karpers die net onder het oppervlak liggen, en werp je die voorzichtig aan met een onverzwaarde (freeline) montage met alleen een haak met daar een broodkorst. Hartverzakkende momenten gegarandeerd wanneer een grote karper je korst opslokt in het oppervlak!

Toch naar het buitenland

Het is natuurlijk ook helemaal niet gek om gewoon even lekker het buitenland op te zoeken voor een korte of langere trip. Een mooie bestemming wanneer je maar een paar dagen weg wilt is bijvoorbeeld het Deense Funen. Met name de zuidelijke archipel is schitterend, en een paradijs voor de liefhebbers van zeeforel! Niet voor niets organiseert Visgids Biesbosch vanaf heden een jaarlijkse groepsreis daarheen: je voelt je echt compleet in het buitenland, en dat op maar een uurtje of zeven rijden. Hier vis je wadend met de spin- of vliegenhengel, dus super actief! Heb je langer de tijd? Dan is ook Zweden een prachtige bestemming! Ondanks dat het hemelsbreed niet zover van Denemarken af ligt, ben je toch een stuk meer reistijd kwijt. Of je nu via de Øresundbro bij Malmö reist of gewoon relaxed de ferry vanuit Kiel pakt naar Göteborg; het blijft een flinke reis. Het voordeel is wel dat je je eigen, eventuele boot kunt meenemen. Op de meeste bekende Zweedse meren, zoals het Vänern, Vättern of Foxen is met name snoek het hoofddoel. Maar ook de vangst van baars, en op sommige meren snoekbaars komt voor. Wil je echt uitpakken deze gesloten tijd? Dan is Minnesota in de USA een supergave bestemming! Klinkt heel ver weg, maar doordat er twee keer per dag een directe vlucht vanaf Schiphol naar Minneapolis vertrekt, ben je er letterlijk zó! Bij aankomst staat dan je huurauto al voor je klaar, en op de bekendere plekken zijn volop huurboten en gidsen beschikbaar. Hier vis je op soorten als large- en smallmouth bass, walleye, crappie en muskie. Een onvergetelijke bestemming waar je eens in je leven moet zijn geweest!

Bekijk hier een leuke video over het vissen in Zweden:

Altijd wat te doen

Kortom: ook in de gesloten tijd hoef je jezelf niet te vervelen als sportvisser. Je bent weliswaar beperkt in de mogelijkheden, maar dat geeft je ook weer de kans om eens kennis te maken met andere soorten visserij en natuurlijk vissoorten. Een brasem is immers hartstikke leuke sport aan de feederhengel, net als een flinke winde. Karpers staan garant voor mooie drils en lange runs door de slip en meerval is natuurlijk al helemaal een absolute krachtpatser, die je materiaal tot het uiterste zal testen! Zo komen we die twee maanden wel door. En na die gehate gesloten tijd sta ik natuurlijk weer voor je klaar om je bovenop de grootste roofvissen te zetten! De start van het nieuwe seizoen is altijd een magische periode! Twee maanden lang hebben de rovers geen kunstaas gezien, dus vaak zijn de vangsten uitstekend in die eerste weken. Wil jij de boot niet missen? reserveer hier dan alvast jouw plek tijdens de seizoensopening! En wees er snel bij, want het wordt altijd erg druk!

Goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger