Altijd vangen!

Ook vangen bij lastige dagen

Als visgids wil je natuurlijk dat je gasten onder alle omstandigheden vis vangen. Daar komen ze immers voor, en dat verwachten ze ook.

Maar iedereen die wat vaker op of aan het water zit, weet dat Moeder Natuur het je soms flink lastig kan maken! Drukkend warm weer, een hoge luchtdruk, weinig of geen stroming; de vis reageert erop door passief op de bodem te gaan liggen, wat ze lastig te vangen maakt.

Onder zulke omstandigheden is het zaak om de beschikking te hebben over een goedgevulde trukendoos om de ban te breken, en alsnog de vis over de streep te trekken. In de loop der jaren hebben we inmiddels aardig wat “hacks” geleerd die vaak de gidsdag hebben gered, en in dit blog deel ik er een paar met je.

Fluorocarbon FTW!

Waar er vroeger vrijwel alleen met stalen onderlijn werd gevist op stekken waar snoek viel te verwachten, heb ik zelf het staal volledig uitgefaseerd. Het viel me bij helder water al lang op hoe zichtbaar een stalen onderlijn is, hoe “finesse” ook.

Al enige tijd ben ik daarom volledig overgestapt op fluorocarbon op alle hengels, en dit heeft merkbaar invloed op de vangsten gehad! De onderlijnen maak ik 90 centimeter lang, en deze werk ik af met uitsluitend matzwarte componenten (sleeves, speldwartels). Laat het glimmen maar aan het kunstaas over!

Er wordt nog wel eens getwijfeld aan de “snoekbestendigheid” van fluorocarbon, maar heb er zelf nog nooit een snoek op verspeeld. Door lijnbreuk dan hè? En we hebben er toch al heel wat gevangen inmiddels.. Op zeer helder water gebruik ik naast de dikkere fluorocarbon onderlijn ook nog twee meter FC voorslag van 45/00. Dit heeft op zeer taaie dagen toch nog succes opgeleverd. Staal komt dus niet meer aan boord!

Wees geen “One trick pony”!

Ik geef toe: Het is een best klusje om alle mogelijke vistechnieken onder de duim te krijgen, maar het kan een gidsdag toch maken of breken wanneer je beschikt over een goedgevuld portfolio aan vismethodes.

Dit zagen we afgelopen week weer tijdens een windstille, zonnige gidsdag met een vaste klant: De de laatste tijd zo succesvolle visserij op het ondiepe stokte volledig nadat de zon begon te branden, en we moesten nog de halve dag!

De werpende visserij met shads is wat lastiger uit te leggen, en vergt ook wat meer fingerspitzengefühl van de gasten. Toch hebben we er even goed aandacht aan besteed, en dat leverde vrijwel meteen een grote snoek op vanaf dieper water.

Of neem die dag dat we met andere vaste gasten op het Hollands Diep op de plantenbedden geen staart gevangen kregen, en uit arren moede maar slepend met kleine pluggen de lange terugtocht naar de helling ondernamen. Ineens kwam de ene na de andere dikke snoekbaars in de boot! Gidsdag gered, gasten tevreden naar huis.

En zo zie je maar dat het beheersen van meerdere methodes een slechte dag ten gunste kan laten kantelen. Van Pelagic tot aan weldoordacht trollen, en van dropshotten tot het werpen met cranks: Al deze technieken kunnen op een willekeurige dag de favoriet zijn, dus om constant vis te vangen zul je deze ook allemaal moeten beheersen.

Wil je meer vangtips uit de harde praktijk? Download dan mijn ebook “Project Roofvis”!

Goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger