Bakkentijd!

Eindelijk

Het heeft even mogen duren, eigenlijk langer dan in eerdere jaren, maar we kunnen nu zo langzamerhand wel concluderen dat het startsein voor de echte wintervisserij nu wel al een poosje heeft geklonken. In mijn extra Blue Monday-blog hintte ik er al voorzichtig op, en de ontwikkelingen van de afgelopen dagen bestendigen het gevoel dat we eindelijk de juiste omstandigheden te pakken hebben voor een -weliswaar altijd korte- periode met prachtige vangsten!

De watertemperatuur, die de afgelopen weken nogal schommelde lijkt zich nu stabiel rond de vier graden te houden. Daarnaast zijn er al een tijdje geen extreme luchtdrukverschillen meer geweest, wat enige rust en vooral voorspelbaarheid in het spelletje brengt. Een trainingsdag met vismaat Joris als voorbereiding op de gidsdagen deze week liet ook een bevredigend beeld zien: Toen we eenmaal de juiste diepte hadden gevonden, ging het vangen eigenlijk als vanzelf, en ook tijdens de gidsdagen bleef dit beeld overeind.

Onvergetelijke vissen

De gasten van gisteren zullen de dag niet snel vergeten.. Met nog weinig wind in de ochtend besloot ik om direct naar de “grote-vissen-stek” te knallen, ondanks dat snelvaren met de huidige temperaturen niet echt een pretje is. Deze stek onderscheidt zich door flink wat structuur onder water, en levert elke winter weer onvergetelijke vissen op. Helaas bleek het op die stek compleet leeg te zijn: Geen aasvis en geen rovers te bekennen!

Hierdoor verloren we in de ochtend best wel wat tijd aan het zoeken naar vis, en was het zaak geduld te houden en niet als een dolle te gaan rondvaren. Ze konden immers niet ver weg zijn!

Beloning

Uiteindelijk kwam de beloning voor het lange zoeken dan toch. Tijdens het uitkammen van een structuurtje viel me een voorzichtig naderbij kruipend vlekje stijf tegen de bodem op, waarop ik de gast maande de shad even in beweging te brengen. Als door een wesp gestoken vloog het signaal omhoog, en ramde de vis vol op de 25 centimeter Pelagic Shad! De hengel boog diep door, en na een korte maar hevige dril draaide een snoekbaars van de buitencategorie zich in het wateroppervlak op haar zij.

Na het scheppen en onthaken wees het meetlint bijna de magische 90 centimeter grens aan, wat een ruim PR voor deze toch ervaren visser was! De dag kon al niet meer stuk!

Zoals zo vaak met dit soort grote vissen bleek dit het enige exemplaar op deze stek te zijn, dus we moesten weer verder zoeken. We hadden nu in elk geval een diepte en een kleur naar voorkeur om ons aan vast te houden. Dat maakte de zoektocht al wat gerichter.

Moddervet

Door uiteindelijk geduldig en systematisch stekken die aan dit profiel voldeden af te vissen, mochten we een prachtige serie snoekbaarzen aan boord verwelkomen, waarvan de “kleinste” al 77 centimeter op de mat legde! Stuk voor stuk kerngezonde en moddervette vissen: De ultieme trofeeën voor een dag afzien in de kou!

Toen aan het eind van de visdag de wind stevig aantrok besloten we de aandacht te verleggen naar de snoek, en ook van deze soort mochten we twee mooie exemplaren bijschrijven. Het was de kroon op een prachtige en succesvolle gidsdag. Met de voetjes onder de autokachel reed ik dan ook voldaan naar huis om allereerst een hete douche te pakken.

Mooie tijden

Helaas duurt het seizoen nu niet zo lang meer. De gehate gesloten tijd komt steeds dichterbij, terwijl de visserij nu juist gaat pieken. Maar de ruim twee maanden die ons nog resteren worden mooie tijden! Ja, je moet je flink warm aankleden, en ook een warm soepje voor tussen de middag is eigenlijk onmisbaar om scherp te blijven vissen, maar de beloning kan weer enorm zijn wanneer je op het juiste moment op de juiste plek bent.

Veel vissers zien op tegen een dag doorbrengen in de kou, dus de agenda is momenteel wat minder vol dan in de warmere periode. Toch durf ik te stellen dat dit dé periode is om je PR scherp te gaan stellen. Met name wat snoekbaars betreft, maar er is ook een zeer reëele kans op volgevreten metersnoek. En mochten we het geluk hebben tegen een hoopje meervallen aan te lopen kan er van alles gebeuren!

Ik daag je dan ook uit om juist nu aan te monsteren! Een goed warmtepak heb ik voor je, en ook een warm soepje voor tussen de middag wordt geregeld. Je hoeft je alleen maar te installeren achter mijn sonarscherm aan boord, en te zorgen dat je op het juiste moment aanslaat. Ik praat je er wel doorheen. Het is soms urenlang zoeken, maar de beloning is nu groter dan ooit!

Klik hier om jouw bakkendag te reserveren!

Alvast een goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger