De drijfveren van een visgids

Een prachtig bestaan

Wanneer me in gezelschap naar mijn beroep wordt gevraagd, levert het antwoord vaak fronsende blikken op: Doe je dat echt fulltime? Is daar wel van te leven? Dat soort vragen. Maar ook opmerkingen zoals “Ik wist niet eens dat dat bestond” passeren de revue. Kortom: Echt de blits maken met mijn vak zit er niet in 😉. Ik moet het veel te vaak uitleggen..

Maar dat hoeft ook helemaal niet, want ik geniet er elke dag met volle teugen van, zowel op het water als op de dagen die ik op het droge doorbreng. Elke dag ben ik elk wakker uur met vissen bezig. Hetzij in de praktijk tijdens gids- of trainingsdagen, hetzij aan wal waar ik me inlees in nieuwe technieken en inzichten om nog betere resultaten voor mijn gasten te behalen. En dat verveelt nooit kan ik je vertellen..

Wat komt er boven?

Al vanaf het moment dat ik als vierjarig knulletje voor het eerst bij toenmalig buurman “Ome” Henk Peeters de winkel binnen kwam lopen, en met open mond de foto’s van grote vissen bij de koffietafel aanschouwde, ben ik compleet begeistert door het leven onder het wateroppervlak! En nog steeds voel ik die opwinding tot in mijn diepste vezels wanneer een gast (of ikzelf) contact heeft met zo’n mysterieus onderwaterwezen.

Met een verhoogde hartslag volgen de opengesperde ogen de snaarstrakke vislijn tot in het wateroppervlak, vol verwachting wat er boven gaat komen. Ik zie het al gelijk bij de aanbeet of we met een serieuze vis te doen hebben: Als het topoog bij de aanslag op dezelfde hoogte blijft weet ik genoeg. Want de echte bakken laten zich niet zomaar omhoog slaan. En het moment van euforie wanneer een grote vis voor het eerst in zicht komt is met niets te vergelijken!

Leuke gasten

Ook de interactie met de gasten zou ik niet willen missen. Ik zou urenlang kunnen vertellen over onvergetelijke visdagen die de gasten van hun leven niet meer zullen vergeten. De dikke metersnoek voor Lau, alsnog gevangen nadat ze die een jaar eerder jammerlijk verspeelde. De ene monsterbaars na de andere voor Jordy en zijn broertje tijdens een dag dat letterlijk alles lukte; het zijn maar een paar voorbeelden uit een hele trits van onvergetelijke momenten!

Daarnaast ben ik trots dat veruit de meeste van mijn gasten inmiddels regelmatig terugkeren aan boord, zelfs als we de eerste keer een moeilijke dag hebben gehad. Dat laat in mijn ogen zien dat mijn passie voor dit vak herkend en gewaardeerd wordt. Alleen dat motiveert me al enorm! Een voldoening die ik in een andere functie, hoe lucratief dan ook nooit zou ervaren.

Rijk

En dat is maar goed ook, want rijk word je hier niet van..

Mensen schrikken nog wel eens van het tarief van een gidsdag, en ik geef gelijk toe dat ik ook wel aan de bovenkant van het spectrum zit daarmee. Maar helaas heb ook ik gewoon een hypotheek te betalen, en accepteren zowel mijn slager als de supermarkt om de hoek nog altijd geen “likes” als betaling..

Daarnaast investeer ik vrijwel al mijn omzet (na aftrek van een voor standaardbegrippen extreem karig salarisje) al vijf jaar lang rĂŒcksichtslos in mijn dienst. Op dit moment wordt bijvoorbeeld mijn nieuwe Vanclaes trailer gebouwd. Kan eigenlijk niet uit, we doen het toch. Want alleen het beste van het beste is goed genoeg voor mij en mijn gasten. Dit zou nooit mogelijk zijn geweest waneer ik de tarieven van mijn conculega’s als maatstaf zou hebben aangehouden. Maar ik voel me rijker dan wie dan ook wanneer ik besluit om gewoon even niet te werken om zelf lekker te gaan vissen, of wanneer ik het me als Ă©Ă©n van de weinige gidsen kan veroorloven om onze oosterburen buitenboord te houden. Dat matcht nu eenmaal niet zo goed..

Laatste loodjes

We staan inmiddels alweer voor de laatste loodjes van dit toch wel afwijkende seizoen, en gelukkig is het beste voor het laatst bewaard. Want met een ijskoud voorjaar, hoogzomerse hoogwaterpieken en een enkele hittegolf zo nu en dan is het best een uitdagend seizoen geweest. De visserij is er de afgelopen twee weken met sprongen op vooruit gegaan, en ik verwacht dat dat tot einde seizoen het geval blijft. We zullen ergens in februari gerust nog wel Ă©Ă©n of meerdere hoogwaterpieken voor de kiezen krijgen, maar daar plannen we wel omheen.

We gaan er in elk geval vol passie en inzet in, en ik hoop natuurlijk ook jou eens of weer aan boord van de machtige Blackfish te mogen verwelkomen. Geen visserij voor watjes, en je moet niet kouwelijk zijn aangelegd, maar de resultaten zijn de ontberingen nu vaak meer dan waard!

Wanneer je niet bang bent voor een beetje kou, kun je hier jouw plek reserveren. Je gaat er sowieso geen spijt van krijgen!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger