fbpx
Menu

De Biesbosch

Het gebied

De Biesbosch is in 1421 ontstaan na de Sint Elizabethsvloed, die een aantal polders deed overstromen. Aangezien deze polders hierna niet meer zijn ingedijkt, ontstond hier in eerste instantie een binnenzee.

De rivieren Rijn en Maas voerden echter geleidelijk aan steeds meer zand aan, waardoor het gebied transformeerde tot een eilandenrijk van zandplaten, doorsneden door kreken en strengen.

Thans is het gebied weelderig begroeid met (wilgen) bos, en is er een enorm bestand aan haarwild en gevogelte te bewonderen. Ook het onderwaterleven is hier gevarieerd en weelderig, met een mooi bestand aan alle vissoorten die ons land rijk is. Het gebied functioneert als “viskraamkamer” voor de wijde omgeving door de goede paai- en schuilplekken die het biedt.

Het overgrote deel van het gebied is uitsluitend over het water te bereiken, en met de boot ontdek je pas echt de pracht en complexiteit van dit mysterieuze landschap.

Soms varen we door 40 centimeter water, om ineens boven een gat van tien meter diep uit te komen. Kennis van het water is dan ook essentieel om schade aan motor of boot te voorkomen.

U zult versteld staan van de rijkdom aan vogels die u zult aantreffen! Overal zwemmen futen, eenden en aalscholvers, en met een beetje geluk komen we onderweg ook de zeldzame dodaars tegen.

Overal in het gebied cirkelen hoog boven de begroeiing machtige roofvogels rond, met als opvallendste de zeearend. Zowel de zee- als visarend leven in het gebied, en zij laten zich tijdens hun jachtvlucht regelmatig zien.

Daarnaast treffen we haviken, buizerds, diverse soorten valken en sperwers aan, en is ook de prachtige ijsvogel te bewonderen.

Maar uiteraard komen wij vooral voor het onderwaterleven. De visstand is ronduit goed te noemen, en opvallend zijn de vaak zeer grote exemplaren die in het gebied worden gevangen.

Gesteld kan worden dat een visdag in de Biesbosch meestal niet echt grote aantallen oplevert, maar beslist kwaliteit! Zo zijn snoeken van meer dan een meter beslist geen uitzondering hier, en snoekbaarzen van boven de tachtig centimeter evenmin.

Kortom; de Biesbosch verveelt nooit, en is geen dag hetzelfde. Door de invloed van het getij en het seizoen verrast het gebied elk bezoek weer, en laat bij menigeen een onwisbare indruk achter.

Welkom in onze laatste wildernis!

Boek nu!

Terug