De ultieme vismachine

We bouwen stug door

Graag had ik jullie deze week weer een gave YouTubevideo voorgeschoteld met meervalvangsten. Helaas gooide het weer de afgelopen week behoorlijk roet in het eten, dus jullie zullen het deze week weer met een ‘gewoon’ blog moeten doen. Afgelopen vrijdag ging ik samen met William een grote rivierplas op, met alle camera’s aan boord. Het zonnetje kwam net op, en er stond amper een zuchtje wind. Al snel konden we twee echt flink grote meervallen aanvissen met onze pierenmontage, en ondanks dat deze twee vissen met de neus minutenlang tegen het aas hebben gehangen, en eentje zelfs tegen de tros pieren aantikte bleef een aanbeet uit. Daarna schoven er ineens wolken voor de zon, en trok de wind flink aan. De aanvankelijk nog redelijk aangename temperatuur kelderde meteen flink, en dat had ogenblikkelijk effect op de meervallen: deze ploften gelijk naar de bodem om zich niet meer te laten zien. Ik heb dat lesje inmiddels wel geleerd: bij een koudeval is het gelijk klaar met de bijtlust. Snoekbaars kan al heel gevoelig zijn voor plotselinge weersveranderingen, maar meerval spant absoluut de kroon! De gidsdag op deze soort die ik voor afgelopen dinsdag had staan heb ik dus maar tot nader order uitgesteld. Het is niet anders.

Gelukkig zat te doen

Ik heb me deze koude rotweek echter niet hoeven te vervelen. We zitten weer midden in de deadline voor Beet, en doordat ik als beginnend redacteur zelf een paar stomme fouten heb gemaakt, zat er nogal wat druk op de ketel. Er moest even supersnel worden geschakeld, waarbij ik heel wat mailtjes en telefoontjes (in drie talen!) heb moeten plegen om alles weer op de rit te krijgen. Dan is een groot netwerk binnen de hengelsport toch wel handig.. Daarnaast had ik echter ook een mazzeltje: ik kon bij toeval voordelig de hand leggen op een tweede Garmin sonarscherm voor op de Orka. Zoals ik al heb verteld wil ik de visboot graag de finishing touch geven voor het pelagische vissen met het welbekende Panoptix PS30 systeem, en dit was een mooie meevaller om dat zo snel mogelijk te realiseren. Tijdens het installeren van dat scherm pakte ik echter per ongeluk de voeding van de al aanwezige LiveScope blackbox om de schermen aan te sluiten, en daar kwam ik pas achter toen ik op een lokaal rivierplasje te water ging om alles uit te testen. Gelukkig had ik mijn gereedschapskist aan boord, dus de boot op de spotlock gelegd, en één en ander midden op de plas alsnog correct aangesloten. Pfffff..

Alles op pelagisch vissen

Nu we op beide schermen beeld hebben is het nog even doorsparen om de (allejezusdure!) PS30 transducer te kunnen bestellen. Het aansluiten daarvan is echter niet al te ingewikkeld, dus het voorwerk is nu al grotendeels gedaan gelukkig. Daarnaast heb ik inmiddels een groot plexiglas spatscherm op de achterspiegel gemaakt om bij het hard achteruitvaren geen water meer binnen de boot te krijgen, en heb ik mijn monteur mijn schakelkabel van de Yamaha perfect laten afstellen. Zo kan ik nu zonder gebonk en geratel snel voor- en achteruitschakelen. Alles om de perfecte boot voor het pelagische vissen te bouwen. Want ik merk dat ik zowel in mijn eigen visserij als tijdens het gidsen daar eigenlijk steeds meer de nadruk op aan het leggen ben. Je zoekt immers supersnel de grote signalen op, waarbij je de kleinere vissen gewoon kunt overslaan. Viste ik vroeger nog veel op de elektromotor; tegenwoordig ben ik erachter dat dit op de brandstofmotor veel effectiever en vooral veel sneller gaat. Met name de visdag samen met goede collega Goran, die dit spelletje al langer speelt was wat dat betreft een absolute eyeopener! Zowel op de meerval als op de snoek en snoekbaars is dit wel de ultiem effectieve techniek, en dus wil ik ook de ultieme boot om die techniek uit te kunnen voeren. Wat het ook moge kosten.

Benieuwd naar de nieuwe setup en manier van gidsen die ik voortaan zal aanbieden? Boek dan hier jouw gidsdag op de gerevampte Orka!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger