Falen is leren

Een onvoorspelbaar weekje

Falen; er is eigenlijk niemand die dat graag doet, en ik ben zelf geen uitzondering. Toch overkomt het mij ook, en de laatste tijd vaker dan me lief is..

Zo faalden Joris en ik opzichtig tijdens de afgelopen Predatortour. We waren immers zo gebiologeerd door de grote snoeken en snoekbaarzen die we op een kluitje hadden gevonden, dat we onderschatten hoe moeilijk het zou worden om die lullige baarzen te vangen. Ook tijdens de gidsdag van gisteren faalde ik weer. Met de keuze om met mijn gasten de hele dag pelagisch gericht op het grootste wild van het gebied te vissen, sloot ik daarmee de “gemakkelijkere” manieren uit om een visje te vangen, wat die dag resulteerde in een keiharde blank. Want ondanks dat we letterlijk tientallen grote vissen bij de shads hebben gehad, weigerden ze allemaal om deze te pakken. Op zo’n dag kun je er natuurlijk van uitgaan dat de visserij ook op andere manieren taai zal zijn, maar het is wat het is. De gasten komen uiteraard gratis terug binnenkort.

Leren van fouten

Nu vind ik falen op zich nog niet zo’n ramp, mits je er van leert. Met het enorme aantal gidsdagen dat ik heb mogen verzorgen dit jaar is de kans op een zeperd natuurlijk ook relatief groter dan wanneer je het wat rustiger aan doet. Het blijft nu eenmaal vissen.

Toch vraag ik me af wat ik nou precies van dit soort dagen heb moeten leren. Een volgende Predatortour zal weer als vanouds in het voorjaar plaatsvinden, wat de visserij weer helemaal anders maakt dan in de relatief koude oktobermaand van dit jaar. En wat de blank van gisteren betreft: We hadden de vis wel degelijk gevonden. Om ze te verleiden hebben we ze letterlijk de hele inhoud van de tacklebox voor de neus gehouden, maar het mocht gewoon niet zo zijn. Je zult gewoon zien dat ze morgen weer gewoon vol overtuiging op het eerste de beste kunstaasje klappen, net als eergisteren..

Vol plezier door de winter in

Toch heeft al het falen van de afgelopen tijd me er niet onder gekregen. Met de inzichten van deze flaters bouwen we weer verder aan een stukje veelzijdigheid in het gidsen, en hebben we weer een stukje munitie om taaie omstandigheden aan te vliegen. In dat opzicht hebben we dus toch wat geleerd.

En ondanks de altijd aanwezige mogelijkheid op een slechte dag hou ik onverkort vast aan mijn 100% vangstgarantie. Ik laat mijn gasten met liefde gratis terug komen mochten we eens niet met onze neus in de boter vallen. Voor mij een volledig verantwoorde investering in tevreden gasten!

Met de intrede van een stevig koufront, en de harde daling van de watertemperatuur gaan we nu met een noodvaart de wintervisserij in, en ik verheug me er op! Weer een hele andere manier van vissen dan de afgelopen maanden, geconcentreerde vis en een compleet verstilde Biesbosch waar het dierenleven zich weer voorzichtig laat zien.

Ga je met me mee op avontuur in de winter? Ik zorg voor goede warmtepakken en een hete kom soep aan boord. Boek jouw dag in mijn automatische boekingsagenda, en beleef de visdag van je leven. En zo niet, lossen we het op 😉

Goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger