Keihard op je muil!

En je dacht dat je wat kon..

Lekker pionieren

Hoe extreem leuk ik mijn bijzondere job ook vind, en met hoeveel plezier ik ook dagelijks mijn gasten verwelkom bij Jachthaven van Oversteeg, enige tijd geleden begon de routine het bij mij een beetje over te nemen van het avontuur. Het gevoel van pionieren was een beetje naar de achtergrond verdwenen, en het gidsen begon steeds meer op werk te lijken (Intimi weten hoe groot mijn hekel aan werken is..).

Gelukkig werd het heilige vuur in één keer weer volledig aangewakkerd door de deelname van Joris en ik aan de (dit jaar online) Predatortour! Weer ouderwets tot diep in de nacht Navionicskaarten bestuderen, luchtdruk noteren, stekken bespreken en technieken bediscussiëren. Het deed de passie voor het roofvissen weer helemaal terugkomen van nooit weggeweest! En met die passie wisten we met een 17e eindklassering nog een mooi resultaat neer te zetten ook.

Dit deed me beseffen dat het zó belangrijk is om uitdagingen te blijven houden, en om af en toe gewoon lekker op je bek te gaan!

Nieuwe arena

Om die uitdaging bij de hoorns te vatten, besloten we de aandacht als privé-sportvisser eens naar een ander bekend water te laten uitgaan op de vrije dagen. Een water waar we enkele jaren geleden nog enkele succesvolle dagen hebben beleefd op mooie warme dagen, en waar mijn maatje Denny bij me aan boord nog altijd zijn PR snoek van 1.07 meter heeft mogen vangen: De Veluwerandmeren.

Om een basisaanpak te hebben voor dit totaal andere water als de Biesbosch, huurden we twee dagen de expertise van de godfather van de Nederlandse roofvisserij in om de aanpak in grote lijnen te helpen schetsen. Eigenlijk hetzelfde als wat je tijdens een visvakantie doet. Een dagje mee met een expert, en het geleerde daarna in de praktijk brengen. Het werden twee taaie, maar zeer leerzame dagen. Bertus is aan boord een open boek, en geeft graag zijn enorme kennis en ervaring door. En daarnaast is het ook nog eens een gezellige kerel om een dag mee op een boot te zitten!

Falen is leren!

Vandaag (ik schrijf dit blog na thuiskomst) was het dan de tijd om het geleerde in de praktijk te brengen. De enige vrije dag deze week zouden we doorbrengen op dit nieuwe water, en de verwachtingen waren best hooggespannen! Maatje Joris moest vanwege vervelende omstandigheden helaas verstek laten gaan, maar Chris was in de gelegenheid om op te stappen. Ik vind alleen vissen immers maar een saaie bedoening, en ben het na alle gidsdrukte ook niet echt meer gewend..

De omstandigheden waren op papier super! Een strakke zuidwesten wind, wolken afgewisseld met een zonnetje en een watertemperatuur van zo’n tien graden: Snoekweer! De wind stond precies goed voor een kilometerslange drift, en vol verwachting wierpen we de shads richting de horizon. Helaas leverde dit geen enkele actie op. Het wisselen van het kunstaas bood geen soulaas, behalve de flauwe aanbeet van een klein snoekje op een heel ondiep gedeelte. Daar waren we sowieso niet naar op zoek..

Intussen was mij door wat visvrienden al wat informatie ter ore gekomen over een lonende aanpak, dus er werd koers gezet naar de diepere delen, waar de aasvis zich aan het verzamelen was. De elektromotor werd op GPS-koers en snelheid gezet, en de immense lappen rubber werden dertig meter achter de boot aangeboden tussen de scholen aasvis. Helaas was ook dit geen lonende strategie, want we eindigden de dag met een loeiharde #blank!

Wel heb ik een welgemeende hats-off naar de mannen van Batterylabs! Ongelooflijk hoeveel uren je op zo’n kleine accu kunt trollen!

Leergeld is welbesteed geld

Maar is dat blanken nou zo erg?

Tijdens gidsdagen is vangen voor de gasten een cruciaal gegeven, en die vangsten garanderen we zelfs zwart op wit. Maar op eigen visdagen kan het me eerlijk gezegd weinig boeien. Falen is leren. Juist door te falen kom je buiten die veilige comfortzone, en leer je weer nieuwe inzichten en technieken. En dat is wat de passie voor het roofvissen zo springlevend houdt: De kans om snoeihard op je muil te gaan, en al je inzichten in de prullenbak te zien verdwijnen. Maar ook de kans op de vis van je leven!

De aandacht verleggen naar een nieuw water was daarbij een versneller van het proces dat al langer aan de gang was, en zorgt weer voor een hernieuwd fanatisme om ook deze code te gaan kraken!

We gaan het tijdens de aankomende gidsdagen in elk geval weer enthousiast in de praktijk proberen te brengen!

Welkom aan boord

En wil je alvast wat voorpret? Download dan gratis mijn 10 tips voor kanjerbaars!

Goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger