Taai maar fraai

Home/blog, Uncategorized/Taai maar fraai

Taai maar fraai

Vis op drift

Taaie bedoening

Waar ik vorige week nog de overpeinzing deelde of de wintervisserij nog wel zou terugkeren de komende jaren, bleek de vis de afgelopen week extreem op drift te zijn. Dit resulteerde in één van de taaiste weken qua visserij uit mijn inmiddels alweer vijfjarige carrière als visgids, en het was aan snel schakelen te danken dat we elke dag alsnog met vangsten hebben kunnen afsluiten.

Zo lag er in een specifiek kuiltje in het gebied een behoorlijke massa snoekbaars, die we al wekenlang uitstekend werpend met shads wisten te vangen. Totdat ze die ineens niet meer wilden hebben. Een blik op het scherm leerde dat de snoekbaars echter nog steeds aanwezig was, dus de tactiek werd verlegd naar het dropshotten met dood aas. Dit resulteerde in bizar harde aanbeten, waarbij de hengels zowat uit de handen werden geslagen! Bij het doodvallen van het getij hield dit die dag overigens gelijk op, maar we hebben in elk geval weer een handvat erbij om resultaten te boeken.

Ondiepe snoek

Ook het werpend vissen op de ondieptes met afstervende plantenbedden, wat tot vorige week volop actie opleverde, werd snel minder. Maar dit is beslist geen visserij om nu af te schrijven, want een beetje zon over het ondiepe water en ze liggen er weer! Vorig jaar vingen we letterlijk goed snoek op oudjaarsdag (jazeker, ook dan ben ik te boeken!) op nog geen meter water. Ik heb echter het idee dat de bijmomenten nu wel steeds korter en schaarser worden.

Elders in het gebied stuitten we op grote concentraties aasvis op iets dieper water, en we besloten deze vaarten langzaam af te slepen met écht groot kunstaas. De Ulterra, aangedreven door de onvolprezen BatteryLabs Lithium-ion accu leent zich daar immers uitstekend voor! Dit leverde binnen minuten een moddervette 1.05 meter snoek op, en een aanbeet van een vergelijkbaar exemplaar werd helaas tijdens de dril gelost. De dag daarna leverde deze techniek echter geen stootje op.

Op drift

Het ziet er naar uit dat er nu toch een bepaalde wintermigratie op gang aan het komen is, die we vorig jaar eigenlijk gemist hebben, Zou dit een voorbode zijn voor een wat strengere winter dan de verlengde herfst die we vorig jaar hebben beleefd? Van mij mag het! Immers, we bewaren nog steeds goede herinneringen aan die rustige, koude winterdagen van twee jaar geleden, waarbij de vis supergeconcentreerd lag, en zich uitstekend liet vangen in bepaalde diepe delen van het gebied.

We houden in elk geval de migratiepatronen van de witvis goed in de gaten de komende tijd, en zullen bovenop deze grote scholen blijven zitten totdat eind maart het seizoen helaas weer sluit.

Het lijkt erop dat we een paar prachtige maanden tegemoet gaan!

Goed weekend!

Ps: Binnenblijven en tóch alle ins en outs van het vissen in de Biesbosch leren? Volg dan ons online programma Biesbosch Online! In vier dagen leer je alles over de stekkeuze, visserij, kunstaas en veiligheid op het water. In duidelijke video’s en PDF’s met stekkenkaarten!

En wil je alvast wat voorpret? Download dan gratis mijn 10 tips voor kanjerbaars!

Recente blogs van Johan

Bekijk het volledige blog overzicht

Visgids Biesbosch op YouTube

Bekijk meer YouTube video’s

Reviews van onze gasten

Richard Groenewegen

Richard Groenewegen, ving bij ons zijn eerste meerval

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Bekijk meer reviews
Amir Malbougat

Amir Malbougat, ving alle soorten bij ons aan boord

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Bekijk meer reviews
Rutger Tegelaar

Rutger Tegelaar, ving de ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Bekijk meer reviews
Door |2020-11-18T10:10:00+00:00november 18th, 2020|blog, Uncategorized|Reacties uitgeschakeld voor Taai maar fraai

Over de auteur: