Langs de meetlat

Hopelijk komen we deze tijdens het toernooi weer tegen!

Terwijl het hoogseizoen nog in volle gang is bij Visgids Biesbosch, kijk ik stiekem vooruit naar één van de hoogtepunten van het roofvisseizoen elk jaar: De Predatortour. Het Europees kampioenschap roofvissen, gehouden op Amer, Nieuwe Merwede, Hollands Diep en Haringvliet. Het wordt alweer mijn vierde editie. De eerste twee toernooien viste ik samen met mijn goede vriend Denny, en afgelopen jaar voor het eerst met mijn Van Pelt Hengelsport collega Joris.

Helaas was afgelopen jaar een online-editie door de toen geldende coronamaatregelen, waarbij je zelf je wateren kon kiezen. Het was dus verleidelijk om diep de Biesbosch in te duiken om de welbekende stekken te bevissen, maar Joris en ik hebben er toen voor gekozen om uitsluitend stekken op het officiële parcours aan te doen. Zo waren we goed voorbereid voor wanneer we weer een “live” toernooi mochten beleven, en gelukkig is dat dit jaar het geval.

Goed voorbereid

Met een 17e plek tijdens de voorgaande editie denk ik dat we een prachtige prestatie hebben neergezet, want je vist tegen de beste roofvissers van Europa, die ook nog eens op hun eigen thuiswateren door Europa mochten vissen. We hadden dan ook best wat mazzel! Zo liep de eerste stek voor snoekbaars (de soort die we als eerste in drievoud aan boord wilden hebben) meteen als een tierelier, met drie snoekbaarzen boven de 60 cm in nog geen tien minuten tijd! We waren langer bezig met de administratie van het aanmelden van de vangst dan met het vangen zelf!

Ook de baars was in een oogwenk gepiept. Dit duurde weliswaar wat langer, ik schat zo’n twee uur, maar ook hier hadden we het universum aan onze zijde. De snoek was echter een ander verhaal! Normaal is er in het gebied op geen enkele manier aan snoek te ontsnappen, maar ditmaal lieten ze ons lange tijd in de steek. Er waren wel (flauwe) aanbeten, maar die misten we vrijwel allemaal. En de enorme snoek die Joris wist te haken (en die we zo rond 1.10 meter inschatten) werd helaas bij de boot verspeeld.

Op zoek naar snoek

Toen we uiteindelijk de benodigde drie snoeken op de kaart hadden staan, werd het tijd om te upgraden. We besloten de baars en snoekbaars te laten voor wat het was, en de focus helemaal op grote snoek te leggen. Die soort telt immers het zwaarste mee in de score. Hiervoor vlogen we helemaal naar het Haringvliet toe, omdat daar de concurrentie op de stekken volgens ons het minst groot was. Dat bleek inderdaad het geval, maar helaas wisten we de écht grote snoeken niet te verleiden tot een aanbeet. En met een grootste snoek van uiteindelijk 89 centimeter viel een top-tien classificering dan ook buiten de mogelijkheden. Jammer, maar ook dat is vissen.

Deze willen we zien dit jaar!

Focus op snoek

Inmiddels zijn we weer een jaar verder (de normale juni-editie kon vanwege corona geen doorgang vinden, dus het live-toernooi vindt wederom in oktober plaats), en zowel Joris als ik zelf hebben in dat jaar veel meer de nadruk gelegd op de snoekvisserij. Voor Joris resulteerde dit overigens onlangs in een nieuw PR van 1.21 meter!

Ook werd er geïnvesteerd in een “masterclass” van snoeklegende Bertus Rozemeijer, waarvan we samen ook weer heel wat hebben opgestoken. De les die toch is bijgebleven, is dat het snoekvissen vaak gewoon een kwestie is van blijven doorzetten op de juiste stekken. We hebben hem in onze oren geknoopt!

De laatste tijd zorg ik er echter voor om tijdens gidsdagen ook even de focus op de snoekbaars te leggen, want die gedraagt zich momenteel zéér nukkig. De ene dag trek je de ene mooie vis na de ander van de stekken af, de andere dag laten ze zich niet tot een aanbeet verleiden. Natuurlijk aas is dan toch vaak de sleutel, maar dit is tijdens het toernooi verboden. Met het kouder worden van het water verwachten we toch wel een toename van het aasgedrag de komende periode, dus vooral het bepalen van de aanwezigheid van snoekbaars is nu belangrijk.

Volg onze wedstrijd!

Kortom: We bereiden ons op de best mogelijke manier voor om ook live een mooie uitslag te gaan neerzetten, en hebben enorm veel zin in het toernooi! Niet alleen vanwege de wedstrijd an sich, maar ook vanwege het samenzijn met andere visgekken in het vakantiepark. Ik heb de sfeer daar altijd enorm leuk en gezellig gevonden, ondanks dat je natuurlijk elkaar’s tegenstander bent op het water. Ik kijk weer uit naar een bungalowpark vol mede-fanaten die ik al veel te lang niet heb gesproken.

Vind je het leuk om onze inspanningen en resultaten live te volgen? Download dan de Predatortour-app (App Store en Play Store), en check het leaderboard!

Goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger