Magic Pelagic

Niet alleen voor meerval: Ook grote snoekbaarzen vallen voor het pelagic vissen!

Op jacht naar riviermonsters

Deze week was erg rustig qua gidsdagen. Geen wonder, want de weersvoorspellingen voor deze week waren bar slecht. Toch werden we afgelopen woensdag verrast met een zonnige en bijna windstille dag. Een cadeautje van moeder natuur, dat ik uiteraard met liefde uitpakte! Vismaat William had gelukkig tijd om op te stappen, dus het plan werd opgevat om op een flink grote rivierplas achter de meervallen en XL-snoekbaarzen aan te gaan op de hardcore pelagic manier: Al varend op de brandstofmotor actief zoeken naar grote vissen op de LiveScope, jezelf daar boven manoeuvreren en daarna de vis gericht blijven aandroppen. Wat mij betreft de allermooiste manier van vissen die er is! Kleine vissen sla je gewoon over, en bij de grote ga je soms echt minuten lang in de achtervolging.

Eerst meerval, dan snoekbaars

We besloten om eerst de zware meervalhengels erbij te pakken, en voorlopig de snoekbaarzen te negeren op zoek naar die zo vurig gewenste tweemeter plus meerval. En na enige tijd zoeken wisten we er ook enkele te vinden. Maar vangen is helaas een tweede.. Telkens wist ik de boot perfect boven de enorme vis te sturen, en de grote shad aan de 140-grams loodkop (Thanks Jacco!) precies boven de vis van de bek te plaatsen. De reactie was echter steeds hetzelfde: De vis ging eerst met de kop naar beneden, en liet zich daarna naar de bodem zakken. Frustrerend! Zeker gezien het feit dat we meerdere vissen van dik over de twee meter hebben kunnen aanprikken. Als dát aanbijt heb je de visdag van je leven. Het waren er voor op dat water die dag ook bijzonder weinig, want normaal is de dichtheid aan meerval op die plas veel hoger. Wellicht had het ermee te maken dat we met acht (!) boten en bellyboten op die stek aan het pielen waren. En dat op een doordeweekse dag.. We besloten dus om de lichtere hengels te pakken en de aandacht op de snoekbaarzen te richten.

Snok!

Hele dikke snoekbaars voor William

Tijdens het zoeken viel op dat de snoekbaarzen flink aan het zwemmen waren. Waar de meervallen die dag mooi stil lagen, moesten we de snoekbaarzen echt blijven achtervolgen. Daarbij stak ook de wind ineens flink op wat het boven de vis blijven ook niet echt makkelijker maakte. Terwijl ik een flinke snoekbaars aan het treiteren was met de shad, blies een windvlaag me ineens van de vis af, waardoor zowel de vis als mijn shad niet meer zichtbaar waren op het scherm. En terwijl ik net gas gaf om er weer bovenop te komen, volgde een harde snok op de hengel, die meteen hoepelkrom ging! En na een mooie dril lag er een mooie snoekbaars van ruim over de tachtig centimeter in het net. Het is weliswaar niet de zo vurig gewenste meerval, maar wát een gave ‘troostprijs’! Ondanks de harde wind wisten we daarna nog meerdere aanbeten uit te lokken, waarbij ook William zijn tachtiger aan boord mocht hijsen, naast wat kleinere vissen die aanbeten. En zo besloten we een prachtige visdag met mooie resultaten op de allermooiste manier waarop je maar kunt vissen: Actief jagend op de grote vissen.

De perfecte boot

We liepen echter wel tegen één tekortkoming van de boot aan: Met de LiveScope kijk je alleen voor- en achteruit in een bundel van zo’n twee meter breed. Dat beperkt niet alleen het zoekgebied tijdens het rondvaren, want je kunt immers niet naast de boot kijken naar vis, maar ook laat het een bepaalde afwijking naar links of rechts in het plaatsen van je shad toe. Hierdoor kan het dus zijn dat je denkt de vis exact aan te vissen, maar dat de shad in werkelijkheid een meter naast de vis geplaatst wordt. Hiervoor is gelukkig een oplossing: Het Garmin Panoptix PS30 systeem. Want dat kijkt letterlijk links en rechts van de boot, en is zo de ultieme aanvulling op de al aanwezige Livescope. De komende tijd zal ik dus gaan kijken hoe het mogelijk is om die grote investering te gaan doen. Want dat zou de Orka tot de ultieme Pelagic-machine maken, met de ultieme viservaring voor de gasten en mezelf. Wordt vervolgd.

En wil je zelf ervaren hoe het echte pelagic vissen er in de praktijk aan toe gaat? Kijk dan eens naar mijn Pelagic RIvermonsters arrangement. Tijdens dit arrangement gaan we NIET voor aantallen, en al helemaal niet voor alle soorten, maar gaan we gericht op jacht naar de grootste vissen van het water. En zoals je ziet is dat niet alleen meerval, maar ook zeer grote snoekbaars en snoek laten zich op deze manier vaak vangen. In elk geval nog deze laatste twee weken van het roofvisseizoen, waarna we gewoon op dezelfde manier met dauwpieren doorgaan op meerval in de gesloten tijd. Welkom aan boord!

Goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger