Prachtige vis!
Voor mij persoonlijk is grote baars één van de allermooiste vangsten aan boord tijdens een gidsdag. De schitterende felrode vinnen, de diep grijsgroene kleur met de karakteristieke strepen, maar vooral de vechtlust wanneer eenmaal gehaakt spreken menigeen tot de verbeelding!
Het is dan ook geen wonder dat ik steeds vaker word geboekt door gasten die specifiek op die soort willen vissen. Mijn werkgebied zit ook vol met XXL-baars, dus ze komen naar de juiste plek. De rijke rivierdelta biedt de ideale omstandigheden voor baars om tot recordformaat uit te groeien, en er zijn hier dan ook meerdere 50+ exemplaren aan boord gekomen de afgelopen tijd. En wanneer ik dat soort vissen op mijn mediakanalen post, stromen de vragen altijd binnen over hoe ze te vangen zijn.
Nu heb ik natuurlijk het liefste dat je gewoon een gidsdag boekt ?, maar in dit blog ga ik je toch wat tips meegeven om het zelf aan te pakken, vanuit de praktijk van de afgelopen weken. De baarsvisserij in de winter is weer compleet anders, dus daar wijden we tegen die tijd wel weer een blog aan.
Stekkeuze in de zomer
Wanneer ik met de gasten op zoek ben naar baars, zoeken we altijd de stenen op. Kribben, steenstort of langsdammen: Het zijn altijd baarsmagneten! Dat is ook geen wonder, want tussen die stenen krioelt het van het leven. Kleine visjes, larven en kreeftjes vinden tussen de stenen een veilige schuilplaats, en de baars weet dat ook. En deze blijft dus bij deze gedekte tafel in de buurt.
Met name steenstort met een klein ondiep plateau en een scherp aflopend talud zijn in mijn ogen de ideale baarsstekken, en laat de Biesbosch en de Benedenrivieren nou helemaal vol liggen met dat soort stekken. Als afbeelding heb ik één van mijn favoriete baarsstekken bijgevoegd: De stenen langsdammen op de Amer. Je ziet op de Navionics-afbeelding duidelijk het smalle plateau van een ruime meter diep, en het scherpe talud daarna. Een echte zomerse baarzen-hotspot! Zeker op de plekken waar er kleine doorgangen naar het ondiepe water erachter zijn. Hier vangt de baars maar wat graag het kleine grut op wat door die openingen heen zwemt.
Vistechnieken
Er zijn natuurlijke meerdere manieren om dit soort stekken voor baars te bevissen, maar ik laat het mijn gasten eigenlijk altijd op de volgende manier doen: Ik vaar eerst over het diepe deel van het talud heen, en check op de fishfinder of ik ze diep zie liggen. Wanneer dat het geval is, vissen we het talud af met diepduikende crankbaits, zoals bijvoorbeeld de Quantum 8-minus, Quantum Loudmouth of Salmo Hornet. Of met werpend of verticaal aangeboden shads. Net waar ik maar zin in heb.
Wanneer ik weinig activiteit op diepte zie, ga ik ervan uit dat ze op het plateau voor de stenen liggen. Ik zweer dan bij kleine chatterbaits. Met name de 4-Street Chatter van 10 gram, aangevuld met een shadje als trailer. Niet alleen is de vangkracht van dit aasje echt bizar door de felle vibraties die het veroorzaakt, ook vis je ze heel makkelijk door de vaak rijkelijk aanwezige plantengroei heen zonder vast te lopen. En ook (grote) snoek is in deze periode niet vies van zo’n klein snackje! Ze lopen er regelmatig tussendoor tijdens het baarzen!
Het voordeel met baars is dat wanneer je er één vindt, er altijd meerdere aanwezig zijn. Ik vis dus de stekken supersnel af, en kam de stek bij een vangst wat nauwkeuriger uit. Niet te traag vissen dus, want de vis is nu veel beweeglijker dan in de winter. Ze komen je snel gevoerde aasje vaak met plezier halen, dus zorg dat je zoveel mogelijk meters maakt op een visdag!
Ook het trollen met dezelfde kleine crankbaits langs steile taluds met steenstort kan prachtige baarzen opleveren, en is een mooi alternatief voor als het werpend niet wil lopen. In de zomer hou ik daarvoor een snelheid tussen de 5 en 6 kilometer per uur aan, en varieer ik daarmee. Het kan zomaar een taaie dag redden!
Schepnet
Wanneer je “voor het ecchie” aan het vissen bent, zoals bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd als de Predatortour of Luremasters, en je een bepaald aantal baarzen moet vangen, is de volgende tip ook belangrijk:
Wanneer je een baars vangt, bewaar deze dan even in het schepnet in het water en vis door op de stek. Baarzen zijn in staat om elkaar te waarschuwen bij gevaar, dus wanneer je de vis meteen terugzet, zal deze dat ook doen. De moderne, fijnmazige rubbernetten van tegenwoordig beschadigen de vis niet, dus dit is vanuit weidelijkheid geen enkel probleem.
Meer baarstips
Ik hoop dat je met deze tips een beetje vooruit bent geholpen in je visserij op baars. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer dingen om rekening mee te houden. Daarom heb ik een ebook gemaakt met tien tips voor kanjerbaars. Dit kun je hier gratis downloaden. Zo kom je prima beslagen ten ijs om op die grote baarzen te vissen!
Goed weekend!