Baarzen Bonanza

Weinig gegidst

Deze afgelopen week heb ik eigenlijk op heel wat boten gezeten, behalve die van mezelf. Afgelopen zondag was ik op de Amer, aan boord bij meervoudig NKS-finalist Robbert Poelwijk, om een reportage voor Beet te maken over de zin en onzin van het voorvissen voor een wedstrijd. Tijdens die dag mochten we al heel wat baarzen de boot in takelen, maar liet de snoekbaars het een beetje afweten. Uiteindelijk wisten we slechts twee maatse snoekbaarzen te vangen, wat te weinig is voor het finaleticket voor het NKS. De zin van voorvissen is dus nog maar eens aangetoond. De dagen daarop ben ik ook voor Beet op pad geweest, met reportages voor Suzuki Marine en Tinnemans Boats. Samen met collega John Huussen lekker rondscheuren op bassboats met 200 PK, drone erboven voor de beelden en weer veel leren over de bouw van boten en de nieuwste ontwikkelingen in buitenboordmotoren: het blijft een gave job! Uiteindelijk heb ik dus alleen woensdag een gidsdag verzorgd, hoewel ik ook vandaag weer met gasten op het water zit.

Overal baarzen!

Afgelopen woensdag waren Jan en dochter Lauren weer bij me aan boord. Lauren siert nog steeds de Visgids Biesbosch Facebookpagina met haar gevangen snoek van 1.08 meter, en we hoopten daar vandaag natuurlijk overheen te komen. Aangezien het in de ochtend ijskoud was, lieten we de ondieptes voor wat ze waren, en gingen we eerst de grote rivier op om te zoeken naar meerval en snoekbaars. We zaten in het voor meerval verkeerde afgaande getij, en die bleken dan ook niet aanwezig te zijn op half water. Snel door naar de snoekbaarsstekken dus! Bij aankomst was er genoeg vis te zien op het scherm, en snel gingen de shads overboord. Letterlijk op de eerste drop op de stek mocht ik al vastslaan op een mooie baars, en dat ging zo vrolijk door. Baars na baars kwam bij Jan en mijzelf aan boord, terwijl dochter Lauren steeds chagrijniger begon te kijken. Gelukkig begon ook zij daarna snel met vangen. Even het gevoel krijgen bij het verticalen was blijkbaar nodig. We vingen letterlijk tientallen baarzen, van klein tot groot, en we zijn de tel dan ook compleet verloren die ochtend! Toch maar eens zo’n vistellertje aanschaffen lijkt me.

Dikke snoekbaars tussen de brasems

Ondanks dat de baarzen maar aan boord bleven komen, waaronder enkele mooie exemplaren, was mijn blik toch vooral op de snoekbaars gericht. Dat blijft immers toch één van mijn favoriete vangsten! Tijdens mijn reportage met Robbert vingen we de twee grote snoekbaarzen tussen de grote scholen brasem die het en der liggen, dus ook die dag gingen we op zoek naar een grote concentratie brasem. Eenmaal gevonden was het vooral zaak om de tegen de lijn zwemmende vissen te negeren, en geconcentreerd de aanbeet af te wachten. En ineens zat Jan met een hoepelkromme hengel in zijn handen. Na een stevige dril kwam een prachtige, bronskleurige snoekbaars van 75 centimeter boven water: de kroon op de ochtend! Ondertussen was het stevig gaan regenen, en de buien bleven ook precies boven ons hangen. Terwijl we besloten om de rivier te verlaten en de snoekstekken op te zoeken, draaide de wind ineens van zuid naar noordoost, en iedere visser weet dat dat een slecht teken is. Ook trok de wind flink aan, wat het in combinatie met de stevig doorplenzende regen nog onaangenamer maakte. De snoeken dachten er blijkbaar hetzelfde over, want we hebben de laatste uren geen aanbeet meer gehad. Maar aangezien we de buit toch al aardig binnen hadden wat de andere soorten betreft, besloten we de dag wat eerder te eindigen. De gasten konden immers nog amper hun hengel vasthouden van de kou en nattigheid.

Weer regen

Ook vandaag staat er weer een boel regen op de rol, wat een beetje lullig is na de relatief mooie donderdag die ik thuis voor Beet achter de laptop heb doorgebracht.. Maar we zullen ermee moeten dealen. Het is nu eenmaal eind oktober, dus regen en kou horen erbij in dit jaargetijde. Maar zolang de vis zó goed meewerkt als ze nu doen, is het zelfs voor de grootste koukleum nog draaglijk. Maar voor mijzelf is de combinatie van het gidsen en het werk voor Beet wel een beetje het summun van een carrière in de hengelsport. Wat een geweldig leven heb ik toch! 😀

Ook eens ervaren hoeveel plezier ik in mijn werk heb, en natuurlijk een mooie trits aan vissen vangen op de hightech visboot van de toekomst? Boek dan hier jouw gidsdag in de mooiste helft van het seizoen! Regen- en warmtepakken heb ik uiteraard voor je in de auto liggen, dus wat houdt je tegen?

Goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger