De herfst is eindelijk hier

Bakkentijd!

Vandaag zou ik eigenlijk op het water zitten, maar heb ik de gidsdag verzet. Het is immers een zooitje buizenweer momenteel, en dat is even geleden. Want wat hebben we geboft met het warme en droge najaar! De zomervisserij ging vrolijk nog anderhalve maand door, en daar hebben we goed gebruik van gemaakt. Maar nu moeten we er toch aan gaan geloven: de zomer komt voorlopig niet meer terug. En ergens is dat ook weer leuk. Toen ik na twee dagen afwezigheid op het water wegens werkzaamheden voor Beet gisteren weer terugkeerde in de Biesbosch, bleek de watertemperatuur in no-time gezakt te zijn naar ruim elf graden! En dat in twee dagen! Het initiële plan moest dus om, want op de ondieptes is er dan weinig leven. Niet alleen voor de gasten van die dag moest ik goed werk leveren, maar er was dit keer ook een andere factor: voor het eerst mocht ik een dag snuffelstage verzorgen voor een student aan de opleiding Sport en Media. Daniël, een fanatiek vissertje van twaalf jaar oud had me via zijn leermeester benaderd om eens een dag het werk van een visgids te mogen ervaren, en ik ben natuurlijk enorm vereerd dat hij bij mij is uitgekomen.

Dooie boel

In de ochtend was het nogal een dooie boel. Na even kort -zonder resultaat- een stek te hebben uitgeworpen waar veel en kleine snoek zit, om zo de activiteit te peilen, besloot ik naar de diepe stekken op het grote water te gaan. Hier vingen we immers de voorgaande dagen enorme hoeveelheden snoekbaars, en ook nog een meerval. Ook hier was de vis echter van diens apropos, want hoewel het letterlijk vol lag met snoekbaars, beet er slechts eentje. Ook de op halfwater rondzwemmende meervallen waren zo passief als het maar kon. Terwijl de gast zijn shad perfect aan een exemplaar presenteerde, reageerde de vis niet eens. Heel apart. Dus na een paar uur aanmodderen op de rivier werd het tijd om weer terug te keren naar de ondieptes. Het was immers flink opgewarmd in de middag, dus het werd tijd om de dag te gaan redden.

Schepmatroos

Gelukkig bleek de snoek op het opwarmende ondiepe water te reageren zoals ik al vermoed had, en dus mochten we de laatste uren van de dag nog een tiental mooie snoeken foppen. Ik had stagiair Daniël inmiddels gepromoveerd tot schepmatroos, dus die was driftig door de boot heen en weer aan het rennen om die vissen aan dek te krijgen. Als bonus kwam er ook nog een geweldige dikke herfstbaars aan boord, die bijna de halve meter aantikte, maar helaas net niet helemaal: met 49 centimeter toch een zieke unit van een vis! Tussen de bedrijven door heb ik Daniël natuurlijk ook alles uitgelegd over de boot, de apparatuur, stekkeuze en hoe te reageren op veranderende omstandigheden. Hij heeft er naar eigen zeggen heel veel van opgestoken, en daar doe je het natuurlijk voor!

Op naar de winter!

De wisseling van zomer naar winter is nu heel duidelijk aan het plaatsvinden, en dat betekent dat ook de visserij weer gaat veranderen. Minder meters maken, en meer zoeken op bepaalde stekken waarvan je weet dat ze er in deze periode zitten. Meer diep vissen dan ondiep, dus de LiveScope en de PS30 sonarsystemen gaan weer overuren draaien, en.. meer meerval. Voor mij is de winter dé periode om meerval te vangen. Ze liggen binnen afzienbare tijd weer massaal op hun overwinteringsplekken, en als je die weet ben je spekkoper! Op een gemiddelde winterdag vissen we zo een meerval of veertig aan, waarvan er vaak maar één of twee daadwerkelijk aanbijten. Maar we hebben in de tussentijd weer veel bijgeleerd, dus we gaan eens kijken of we dat moyenne deze winter kunnen verhogen. een prachtige uitdaging, waaraan ik in een volgend blog meer aandacht aan zal besteden.

Ook eens ervaren hoe gaaf de visserij in het late najaar en de winter is, met de beste sonarapparatuur op de markt aan boord? Boek dan hier jouw gidsdag!

Goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger