Herrie schoppen!

Probeer eens wat lawaai!

Title Hoogwater This Block

Deze zomer kregen te maken met hogere waterstanden dan andere jaren op onze grote rivieren. Ze weten er in Zuid-Limburg inmiddels alles van.. Waar eerst de Maas buiten de oevers trad, steeg daarna de Rijn door naar voor dit seizoen ongekende hoogtes. En hoog staat ie nog steeds, hoewel het peil inmiddels weer langzaam aan het zakken is..

Het leverde in de Biesbosch, waar deze twee machtige rivieren bij elkaar komen, een uitdagende visserij op. Het werd steeds meer zoeken naar stukjes water die nog nét wat helderder waren dan de rest, en ook die vertroebelden met de dag meer. Een situatie die we kennen uit januari en februari, maar die we nog nooit hoogzomer hebben meegemaakt. En in het absolute hoogseizoen voor het gidsen moet je dan creatief zijn in je benadering..

Trilling is alles

Vorige zomer, onder normale omstandigheden, wisten we enorm veel vis te vangen aan kleine chatterbaits aan de lichte spinhengels. Die aasjes van 4-Street waren op dat moment dé vangers voor alle soorten roofvis, dus we hebben zo tot eind oktober, begin november vrijwel niets anders aan de speld gehad. Maar dat was met helder water. Nu moest er extra herrie worden gemaakt in de steeds bruiner wordende soep.

Daarom heb ik deze zomer eigenlijk al snel de overstap gemaakt naar grotere aasjes, die wel minstens net zoveel trillingen veroorzaken. Door de grotere waterverplaatsing van dit forsere kunstaas werd het zijlijnorgaan van de roofvissen nog extra getriggerd, en dat leverde alsnog mooie vangsten op! En door ook niet helemaal XXL te gaan qua formaat bleven we gelukkig ook die mooie baarzen van het ondiepe af trekken.

Stevig spul

Het voordeel van dit grotere aas is dat het ook aan wat steviger spul te vissen is. We gebruiken hiervoor de 80-grams baitcasters waar we op de Randmeren ook de grote shads aan vissen, en ik verbaas me er nog steeds over hoe snel onervaren gasten het werpen met de reel onder de knie hebben! Het is natuurlijk ook veel intuïtiever dan het vissen met de werpmolen, met al zijn extra handelingen..

Het nadeel is wel dat er ietwat meer aanbeten worden gemist, omdat deze aan de wat stuggere hengels soms wat minder goed doorkomen. Deze aanbeten zijn vaak wat minder uitgesproken waarneembaar dan tijdens normale omstandigheden, wanneer ze er vaak met volle overtuiging opklappen. De lichtere spinhengels gaven deze feedback beter door. Het zij zo.

Met de uitbundige plantengroei waar momenteel sprake van is in de delta, zijn dit soort aasjes ideaal om dwars mee door de begroeiing te vissen; een flinke ruk is vaak al voldoende om de planten van je kunstaas af te slaan, en zo weer effectief verder te vissen.

Mocht jij ook “vastlopen” in de visserij van dit moment, is het wellicht een idee om ook eens met spinnerbaits en chatterbaits te gaan experimenteren. Het kan je zo maar eens verrassende vangsten opleveren!

En heb je zin om dat eens te ervaren op de beste roofvisstekken van Nederland? Er staan de komende tijd nog wat doordeweekse dagen open! Graag neem ik je mee naar mijn geheime stekjes waar de massa aan voorbijvaart, aan boord van de onvolprezen Orka Blackfish. Klik hier om jouw dag te reserveren!

Goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger