Verlangen naar de lente

Laat maar komen!

Waar ik vooraf naar deze winter heb uitgekeken, stelde deze me -in tegenstelling tot vorige jaren- toch enigszins teleur. Waar er in eerdere jaren echt memorabele dagen tussen zaten, met bakken van baarzen, spoorbielzen van snoeken en kastelen van snoekbaarzen in de boot, is alles dit jaar anders. Meer hoogwaterpieken, meer dagen met slecht weer, meer verandering in luchtdruk en windrichting in een week dan voorheen in een maand, en ga zo maar door. Het is een kl*tewinter, en dit soort winters zullen helaas de norm zijn in de toekomst. Het is maar goed dat de zomers steeds langer worden..

En tuurlijk; er komt gerust vis in de boot, maar het is gewoon niet zoals het geweest is. Enerzijds zal dit ook te verklaren zijn door de enorm toegenomen drukte op het water. Op de typische winterstekken is het dit jaar dringen geblazen met (belly-) boten, en hoewel er nog steeds in grote getale roofvis aanwezig is, laat die zich een stuk minder makkelijk vangen dan in voorgaande jaren. Met al die pings van de dieptemeters weet de vis ook wel hoe laat het is, en wordt deze steeds kieskeuriger en terughoudender.

Corona

Het is natuurlijk een fenomeen dat we aan corona te danken hebben, want sportvissen is vooral een heerlijke manier om er, ondanks alle maatregelen toch even lekker uit te zijn in de natuur. Geen wonder dat velen de hobby hebben gevonden, of juist weer hebben opgepakt. Waar je normaal op een doordeweekse winterdag het gebied voor jezelf had, is het nu een gezellige drukte geworden.

En de vis? Die maakt het niets uit, want die neemt gewoon zijn standaard winterposities in. En doordat de vis zich nu massaal op slechts een aantal plekken bevindt, moeten we de stekken op elke willekeurige dag delen met andere enthousiastelingen. Het maakt een visdag weliswaar gezelliger, maar ook uitdagender. Nee, van mij mogen we zo langzamerhand wel weer naar het voorjaar toe.

Februari het nieuwe maart?

Een enorm voordeel aan het opwarmende klimaat is dat het gedrag van de roofvis zich hier snel aan aanpast. Zagen we vorig jaar al paaiende snoeken halverwege februari, de kans is groot dat dat fenomeen zich nog verder gaat vervroegen. Met het huidige koude en vieze weer, en de hoogwaterpiek die as we speak alweer aan de gang is eind januari zou je het niet zeggen; maar de lente is in aantocht!

Tijdens mijn lange wandelingen zie ik hazen in het weiland zich verzamelen, de futen in het gebied vertonen alweer baltsgedrag en ook de roofvogels beginnen alweer paartjes te vormen. Het zijn de voorbodes van betere tijden! Want de lente is toch wel mijn favoriete tijd om achter de rovers aan te zitten!

Waar de snoekbaarzen zich in eerdere jaren in de maanden februari en maart nog redelijk diep ophielden, kroop de snoek al echt de paaistekken op. Eerst de mannetjes, dan de grotere vrouwtjes. Het biedt de komende tijd een alternatief voor de statische fireballvisserij met de LiveScope, en een leuke afwisselende activiteit om de ondieptes weer te gaan afwerpen met soft- hard- en chatterbaits!

Kortom: We kijken weer uit naar twee leuke maanden voordat het seizoen weer abrupt wordt beëindigd.. Ben jij erbij voor de sluiting? Boek dan hier jouw gidsdag!

Goed weekend!

PS: Geen zin in wind en kou, maar wel in dikke baarzen? Download dan gratis mijn 10 tips voor kanjerbaars!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger