Soep

Even pas op de plaats..

Tussen alle COVID-ellende kwam er op het landelijke nieuws ook een ander bericht door afgelopen week: Vanuit het stroomgebied van zowel Rijn als Maas was er een flinke bak water onderweg naar “mijn” delta, en dan weet je wel hoe laat het is. Nu was de waterstand ook de week ervoor al flink verhoogd, wat resulteerde in harde stroming in het gebied, en roofvis die stijf tegen de bodem lag zonder activiteit. De laatste gidsdagen voor de piek waren al een hard gelag, en met het nieuws over de bak water die aanstaande was zat er maar één ding op: Alle geplande gidsdagen voor de komende twee weken verzetten.

Troebele soep

Het viel daarvoor al op dat het water steeds troebeler werd, maar vaak konden we de dag nog redden door de heldere delen van het gebied op te zoeken. Daar bleek nog wel wat activiteit te zijn, maar ook deze was marginaal. En doofde uiteindelijk helemaal uit. Tijd om jezelf gewonnen te geven, en een kleine pauze in te gelasten voor de komende dagen. De combinatie van verschrikkelijk slecht weer, de hoogwaterpiek en een overleden acculader die ik halsoverkop nog moest vervangen voor de laatste gidsdag trok een zware mentale wissel op me. Het leek wel alsof het hele universum tegen me samenspande, en mijn humeur bereikte een compleet dieptepunt. De hele week heb ik me teruggetrokken in lange wandelingen in de natuur, die rond mijn woonplaats gelukkig overvloedig aanwezig is, en dat had een heilzame werking op de mindset.

L’histoire, çe répète..

Het is namelijk elk jaar hetzelfde liedje rond deze tijd. En we hebben het elk jaar weer overleefd. Want zo gauw het water zich weer heeft teruggetrokken, breekt elk jaar ook weer een periode van topvangsten aan, die voortduurt totdat het seizoen helaas weer sluit. De vis is wekenlang niet actief geweest, en start weer flink met azen. Het heeft geweldige visdagen opgeleverd de afgelopen jaren, en dat zal dit jaar niet anders zijn. We moeten het wat de Biesbosch betreft dus gewoon even uitzitten..

Generalisatie in plaats van specialisatie

Het zet me echter wel aan het denken of het vanuit ondernemersperspectief wel zo handig is om je te specialiseren in een bepaald gebied, zoals ik de afgelopen jaren heb gedaan. De Biesbosch is adembenemend mooi, en barst van de roofvis. Maar het gebied is ook extreem gevoelig voor invloed van de rivieren. Waar ik op een rivier als de Lek vaak geweldig heb gevangen met hoogwater, blijkt dit in de Biesbosch juist dodelijk voor de resultaten. Het is wellicht nodig de blik wat te verruimen naar andere wateren, want er wordt elders nog prima gevangen.

Het is als fulltime gids nu eenmaal gevaarlijk om zomaar tot een maand aan omzet te missen in een toch al redelijk slappe tijd, terwijl er ook nog twee maanden gedwongen vakantie aankomt. De komende week gaan we dus elders op onderzoek uit, want het hoge water is nog lang niet verdwenen uit het gebied. En dit land beschikt over zoveel prachtig viswater dat het zonde is om die mogelijkheden niet te benutten!

De betere tijden in de Biesbosch zijn niet ver weg meer, dus tot die tijd gaan we lekker aan de slag om het portfolio wat verder uit te bouwen met mooie locaties.

Goed weekend!

PS: Zin in wat leuk leesvoer tijdens het slechte weer? Download dan gratis mijn 10 tips voor kanjerbaars!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger