Sprokkelen

Rare zomer..

Elke dag anders

Waar we vorige zomer te maken hadden met stabiel, zonnig en warm weer, is het dit jaar elke dag weer een verrassing wat we voor de voeten krijgen gegooid..

Zo stond ik dinsdag nog met de gasten op een ontketend Gooimeer, waar we ons in de keiharde wind schrap moesten zetten om niet overboord te kukelen door de hoge golven. De elektromotor moest alles leveren wat ie in zich had om onze drift te kunnen blijven volgen, en ondanks dat er alsnog twee mooie snoeken aan boord waren gekomen, besloten we de dag rond het middaguur te beëindigen en op een later moment over te doen. Het was gewoon niet te doen.

Nu is het weer rustig en warm, zoals je in deze julimaand ook eigenlijk verwacht. En morgen kan het wel weer helemaal anders zijn, want ook de weersvoorspellingen zitten er continu naast de afgelopen tijd.. Natuurlijk reageert ook de vis op zijn kenmerkende manier op deze instabiliteit; door zijn kaken het grootste gedeelte van de dag stijf op elkaar te houden.

Bijt dan!

Zo kwamen we op een altijd goede snoekbaarsstek in de Biesbosch een tapijt van vis op het talud tegen, maar was het extreem lastig om die vis ook daadwerkelijk tot bijten te verleiden. Een goede tip van mijn UFX-collega Juul Steyn bracht nog wat vis aan boord: Gebruik een viblure. Maar evengoed was het sprokkelen om nog wat vis binnenboord te krijgen. Gelukkig mochten we alsnog de drie soorten vangen, wat de dag geslaagd maakte. Maar wat was het hard werken..

Als jullie dit lezen ben ik alweer onderweg naar de Randmeren, om daar met de gasten achter de grote snoek aan te gaan. En ik weet nu alweer wat voor dag het wordt: Uren staan werpen voor enkele bijtmomenten per dag. Want ook hier is de vis passiever geworden dan in de voorgaande weken, waarin we de hele dag door wel actie hadden. Het is momenteel een visserij voor doorzetters, en ik ben blij dat ik de komende dagen ervaren vissers aan boord heb, die snappen dat blijven gooien de sleutel tot succes is!

Gooien tot je een ons weegt

Want dat is momenteel wat ons te doen staat: Gooien tot je een ons weegt. Dan komt vroeg of laat het resultaat waarvoor je vroeg je bed uitkomt!

Bij de snoekbaarzen in de Biesbosch is het een kwestie van de vis blijven bestoken wanneer je ze op je fishfinder hebt gespot. Blijven treiteren tot er uiteindelijk een paar aanbijten uit agressie. Bij de snoek is momenteel gewoon zorgen dat je kunstaas zoveel mogelijk in het water is. Want ze gaan op een gegeven moment bijten. Het afwachten van die bijtmomenten, terwijl je je armen in het zuur aan het werpen bent is een spirituele oefening in geduld voor menig gast, die tot nu toe nog altijd beloond is met de vangst van mooie snoeken.

Linksom of rechtsom

Hoe makkelijk ik het vangen vorige zomer ook vond, met vrijwel elke dag dubbele cijfers in de vroege ochtend, en vaak een frisse duik in de middag met de gasten: Deze omstandigheden geven wél een mooie uitdaging om te groeien in mijn skills als visgids. Want de vangstgarantie blijft ook in lastige tijden gewoon staan, zwart op wit.

Linksom of rechtsom is er altijd vis te vangen, en een combinatie van doorzetten en afwisselen is nu dé manier om de gidsdagen succesvol af te sluiten. De takeaway voor de gasten is nu ook duidelijk: Die zien nu dat zaken niet altijd vanzelf gaan, en dat vaak een klein verschil in aanpak succes kan sorteren.

We gaan in elk geval ook deze zomer weer vrijwel elke dag vol enthousiasme de wei in, en blijven hameren om uiteindelijk die mooie vis aan boord te krijgen!

Goed weekend!

PS: Vind je mijn blogs leuk? Download dan mijn gratis ebook “Tien Tips voor Kanjerbaars”, dan kom je op mijn gezellige mailinglijst waar ik nog wat dieper op zaken in ga.

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger