De visgids wordt volwassen

Het kan wél!

Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat ik startte met het gidsen (op zeer kleinschalig niveau overigens). Naast mijn toenmalige fulltime job leek het me een leuke manier om een zakcentje bij te verdienen, om zo de dure hobby wat betaalbaarder te maken. Visgids is altijd een beladen term geweest in het wereldje van de roofvissers, dus we hebben in de loop der jaren altijd onder een vergrootglas gelegen, en inmiddels bakken met kritiek mogen incasseren wanneer er ook maar “iets” de goegemeente niet zinde. Zo herinner ik me de verontwaardiging nog over een goede collega, die me nota bene vrijwillig assisteerde bij een uitwisselingsproject van mijn Rotaryclub, toen die één van de meisjes aan boord een snoekbaars met een -natte- handdoek liet vasthouden omdat ze dat met blote handen niet aandurfde. Aan die negativiteit en commentaren wen je eerlijk gezegd nooit, maar het zal toch moeten..

Tegelijkertijd werd ik gegrepen door enthousiasme over deze vorm van ondernemerschap! Want het vak van visgids draait niet alleen maar om competentie qua sportvissen, juist de andere factoren, zoals (online-) marketing, gastheerschap en samenwerking met ketenpartners maken of breken het succes van een nieuw initiatief. En na de nogal vrijblijvende start, groeide mijn enthousiasme hiervoor in de loop der tijd enorm! En toen de enorme kans die de overname van Visgids Biesbosch van Frank Hanhart bood langskwam, was dat een absolute no-brainer. Want een klein zoekwoordenonderzoek wees uit dat op deze termen enorm veel werd gezocht, en het gebied had en heeft een enorme toeristische potentie. Onze eigen mangroves, vol met wildlife: We hebben onlangs zelfs een zeehond bij de boot op bezoek gehad!

Uiteindelijk groeide mijn enthousiasme (en klantenkring) dermate, dat we de fulltime baan aan de wilgen hebben gehangen, en volledig voor een leven op het water zijn gegaan. En dat was mijn beste beslissing ooit! Er was echter wel een beperkende factor; namelijk het -te lage- prijspeil van de markt. Om een fatsoenlijke boot in de vaart te houden, het materieel up-to-date te houden en er zelf nog een acceptabel salaris aan over te houden, was er een andere prijs nodig dan gebruikelijk onder de Nederlandse aanbieders. En dat leek er de afgelopen jaren niet van te komen, totdat Covid-19 de wereld op zijn kop zette!

Toen Sportvisserij Nederland meldde dat er 60% meer vispassen waren verkocht dan in andere jaren wist ik genoeg: Die 60% is ook de potentiële groei van onze markt! En dat bleek: Na de gesloten tijd stroomde de agenda voller dan ooit, en dit bleef zich tot op de dag van vandaag voortzetten. En dit niet alleen bij mij. Ook de collega’s kenden een enorme toestroom, wat de sector als geheel in één klap de volwassenheid in lanceert. Nederlanders gingen niet zoals gebruikelijk op vakantie naar verre oorden, maar zochten vermaak in eigen land. En dat zorgde voor een compleet nieuw speelveld!

Tot mijn vreugde zie ik dat meerdere collega’s hun niche gepakt hebben. Zo is er een specialist in finessetechnieken, een conculega die zich vrijwel geheel op het nachtvissen op meerval heeft toegelegd en wordt er meer constructief samengewerkt dan ooit tevoren. Iets wat ik al jaren loop te roepen: Samenwerking wint altijd!

Wat mij betreft is dit dé tijd om door te pakken, om stappen te maken in professionaliteit, gastheerschap en gezamenlijke initiatieven. De markt is er meer dan klaar voor, en smeekt bijna om meer keuzemogelijkheden, luxe en het ontzorgen van mooie ervaringen! En dat voor tarieven die recht doen aan het harde werk wat er nodig is om kwaliteit te kunnen bieden. De visgids wordt dus eindelijk volwassen.

En dat biedt enorme mogelijkheden!

Mocht je nu ook de viskriebels hebben gekregen, staan er nog een aantal dagen in het najaar beschikbaar voor het gidsen. Je kunt hier je datum reserveren voor één van de beste periodes van het jaar!

Wil je ons eerst beter leren kennen? Download dan gratis onze Tien Tips Voor Kanjerbaars. Met deze tips garanderen we je gelijk betere vangsten, wanneer je de adviezen ter harte neemt! Het is ons cadeau aan jou in jouw eerste stappen in een prachtige activiteit.

Goed weekend!

Deel je liefde met de wereld!

De enige visgids met 100% vangstgarantie!

Onze 5 sterren reviews

Wil je een review achterlaten over Visgids Biesbosch? Graag!

Ving alle soorten vis aan boord!

Altijd een belevenis om bij Johan op te stappen! Johan is als een goede maat met heel veel verstand van vissen en zijn omgeving. Inmiddels al alle soorten gevangen aan boord!

Alan

Alan

Mijn eerste meerval ooit

Bij Johan aan boord mijn eerste meerval van maar liefst 1.30 meter gevangen! Altijd spannend om bij Johan op te stappen. Ben inmiddels al meerdere keren tot volle tevredenheid mee geweest!

Richard

Richard

De ene snoekbaars na de andere

Een prachtige dag mogen beleven in de meest schitterende natuur die ik in dit land ooit heb gezien! We hadden de snoekbaars in no-time gevonden, en Johan is een prima gids met wie je kunt lachen!

Rutger

Rutger