Natte vingerwerk
De afgelopen week hebben we weer heel wat dagen op het water mogen doorbrengen, en wat opviel was de enorme veranderlijkheid van het weer in deze periode. Waar we de ene dag afsloten met een weliswaar koude, maar prachtige zonsondergang op spiegelglad water, startten we de volgende in druilerige regen en harde wind.
De windrichting ging deze week letterlijk per dag met de klok mee, van west op maandag, via zuidwest, oost, noordoost naar uiteindelijk weer west aan het eind van deze week. Een potpourri van weersomstandigheden was het resultaat, en dat maakte de vangsten wisselend. Van dikke snoeken harken in een stralend zonnetje met Jacco, tot een bijna blankdag met Friese collega Jeroen. Slechts een klein snoekje halverwege de dag aan mijn hengel bespaarde ons een blanco sessie die winderige en gure dag. Er kwam genoeg kijken, maar er werd gewoon niet aangebeten. Dressuur? Extreme luchtdrukverlaging? Wie zal het zeggen?
Hoogwater
Ook mochten we eerder deze week nog dealen met een flinke hoogwaterpiek in het gebied, wat de focus noodgedwongen vooral op de snoekbaars legde. Ook iets dat nu eenmaal bij deze tijd van het jaar hoort. Tot mijn verrassing vingen we evengoed nog wat snoeken in het extreem troebele water, maar het bleef sprokkelen voor een visje. De snoekbaarsvisserij is hier dit jaar beduidend minder dan afgelopen jaren. Een geluid dat ik overigens ook uit andere regio’s hoor. Over het hoe en waarom hiervan tast ik volledig in het duister, maar het is een feit dat het dit jaar (veel) lastiger is om de stekels te vangen..
Inmiddels is het water weer flink gezakt, en ook het doorzicht wordt weer beter. Dat maakt de visserij weer wat veelzijdiger, want we kunnen ook de zichtjagers weer goed bevissen nu. Met name de baars kan voor een prachtige dag zorgen wanneer je tegen een school aan loopt! Traag vissen is het devies, en altijd geconcentreerd blijven, want de aanbeten zijn zacht en snel! Ook snoek is nog steeds goed werpend te vangen, maar het valt wel op dat de grotere exemplaren toch dieper liggen. Gelukkig zijn ze nooit ver van de plateaus waar ze in warmere omstandigheden op liggen..
Geen klagen
Ondanks alle genoemde hindernissen blijf ik dit toch een erg mooie tijd vinden om op het water te zijn! Het gebied verstilt volledig, en de karavaan aan lawaaiige plezierschuiten die in warmere tijden de kreken ontsiert is verder weg dan ooit. Bevers laten zich vaker zien, en ook kleine kuddes reeën wanen zich onbespied aan de oevers van het water. Het blijft prachtig om jezelf in deze serene rust onder te dompelen, met slechts het geluid van de vogels om je heen.
Daarnaast is deze periode altijd een mooie gelegenheid om je “watersense” verder te ontwikkelen. De “makkelijke” zomerstekken zijn leeg, dus het komt nu aan op stekkenkennis, ervaring en inzicht in het gedrag van de vis (tip: ze liggen niet diep!). Veel zoeken, veel proberen en af en toe een mooie beloning in de vorm van een dikke vis. Het levert zo vaak een wow-momentje op!
Morgen starten we -gelukkig!- weer aan een serie gidsdagen. Het zullen beslist niet de makkelijkste worden, maar onze belofte van vangstgarantie blijft staan. Ongeacht de omstandigheden die zo vaak als excuus worden aangedragen. Want juist als het moeilijk wordt, kun je je onderscheiden.
Goed weekend!
PS: Geen zin in wind en kou, maar wel in dikke baarzen? Download dan gratis mijn 10 tips voor kanjerbaars!